Dorin Cioabă, regele internațional al romilor, ultimatum Indiei: Să ne recunoască oficial ca minoritate etnică din diaspora

23 Sep 2022 | scris de Cristina Romanescu

La Sibiu are loc în aceste zile are loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional al Culturii Romilor, la care Dorin Cioabă, autoproclamat rege internațional al romilor, spune că dezbaterile delegațiilor reprezentanților din întreaga lume vor avea un impact asupra viitorului acestei minorități.

Dorin Cioabă, regele internațional al romilor, ultimatum Indiei: Să ne recunoască oficial ca minoritate etnică din diaspora

Totodată, Cioabă mai spune că timp de trei zile, Piața din Sibiu va fi transformată într-o ”adevărată șatră” unde vor fi puse pe masă problemele cu care se confruntă romii.

Cel mai importantă problemă pe care dorește să o soluționeze regele romilor este recunoașterea minorității pe care o reprezintă de către India.

”Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian.

Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii - că nu suntem ai lor.

Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană.

Ne-ar ajuta și la Națiunile Unite, pentru că atunci guvernul Indiei ar putea să vorbească și în numele nostru. Dacă nu vor dori s-o facem normal, ne vom adresa instanței”, a declarat Dorin Cioabă, citat de Turnul Sfatului.

Acum 6 ani, ministrul de externe al Indiei declara că romii sunt „copiii Indiei” și că este necesară documentarea a aproximativ 20 de milioane de romi.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, subliniază Cioabă.


CLICK - Follow us on Google News