3dots.ro

Averea fostului profesor de marxism-leninism Dumitru Buzatu, baron al unuia din cele mai sărace județe din România: ”Am câteva lucruri, nu sunt un bogat“

Averea fostului profesor de marxism-leninism Dumitru Buzatu, baron al unuia din cele mai sărace județe din România: ”Am câteva lucruri, nu sunt un bogat“

Din articol:

Dumitru Buzatu, încă președinte al Consiliului Județean Vaslui, a reușit să strângă o avere impresionantă în unul dintre cele mai sărace județe ale României, nu ultimul, penultimul…

Dumitru Buzatu, a fost reţinut sâmbătă dimineaţa, 23 septembrie 2023, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, fiind prins în flagrant când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Buzatu este un exponent cât se poate de clasic al modului în care ”averea întregului popor” a devenit capitalul unora, un proces despre care se poate spune că s-a practicat uneori cu sălbăticie în România după 1989.

Fost profesor de marxism-leninism în anii comunismului, Buzatu a intrat în politică în anul 1992, de când a ocupat mai multe funcții publice. În ultimele trei legislaturi a fost președintele CJ Vaslui.

În 2019 – atunci când echipa emisiunii ”România, te iubesc!” a ajuns la Vaslui – Buzatu deținea un apartament, o casă și un spațiu comercial, potrivit declarației de avere pe care o făcuse publică în acea perioadă. Alături de soția Gabriela Crețu, avea în proprietate peste 10 hectare de teren, în mare parte agricol.

Întrebat de reporteri despre averea sa, președintele CJ Vaslui a făcut o declarație uimitoare:

”Am câteva lucruri, dar nu sunt un om bogat. Bogăție înseamnă să ai conturi grase, să ai bani mulți. Am o mică fermă în care muncesc și eu.

Reporter: Ce le-ați răspunde celor care spun că un bugetar are afaceri.

Dumitru Buzatu: Le-aș recomanda să încerce.

Reporter: Dintr-un salariu de bugetar?

Dumitru Buzatu: Păi ferma se construiește foarte simplu”, relata atunci stirileprotv.ro.

Conform ultimei declarații de avere, Dumitru Buzatu are o avere uriașă: case, terenuri, bani în conturi, fermă și mașini.

Președintele CJ Vaslui deține mai multe terenuri în localitatea Zapodeni, din Judeţul Vaslui, achiziţionare în 2018: 33.614 metri pătraţi de teren agricol, 708 metri pătraţi încadraţi la ”alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil” şi 709 metri pătraţi de teren intravilan, la modul de dobândire fiind trecută menţiunea ”altele”.

De asemenea, el mai deţine proprietăţi imobiliare în judeţul Suceava, la Şaru Dornei – peste 60.000 de metri pătraţi de teren agricol, mari suprafeţe de pădure, dobândite prin cumpărare în anii 2008 şi 2018, unele deţinute în co-proprietate.

În 2006, a devenit proprietarul a peste 1000 de metri pătraţi de teren agricol şi a 580 de metri pătraţi de teren intravilan, în localitatea Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, la modul de dobândire fiind trecută tot menţiunea ”altele”.

În Zapodeni deține 5 construcții de 520 de metri pătraţi, 386 de metri pătraţi şi 196 de metri pătraţi, iar celelalte fiind sub 100 de metri pătraţi.

Dumitru Buzatu are un autoturism Lada fabricat în 2008, o şalupă fabricată în 2010, o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984 şi un Mercedes Benz din 1979.

Politicianul are trei conturi bancare în lei deschise în 2010 şi 2011, totalizând aproximativ 100.000 de lei şi o datorie de 205.202 lei la SC RALFI IFN SA, creditul fiind contractat în 2021 şi scadent în 2026.

În ultimul an fiscal, acesta a încasat o sumă de bani impresionantă: 164.268 de lei reprezentând indemnizaţia de preşedinte de CJ, pensie pentru limită de vârstă de 95820 lei şi 73.372 lei reprezentând ”indemnizaţie limită de vârstă” de la Parlamentul României, acestea totalizând 333.460 de lei.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs