Fenomen spectaculos pe Dunăre: fluviul pare că a dat în clocot – video

Imagini spectaculoase pe Dunăre, la Galați joi, 10 noiembrie: fluviul pare că a dat în clocot.

În imaginile video se observă cum Dunărea a fost acoperită de nori aburi, dând senzația că apa fierbe. Fenomen este unul natural, provocat de schimbările rapide de temperatură.

Temperatura exterioară a fost mai mică de 5 grade Celsius, în timp ce apa are în jur de 14-15 grade. Diferența de temperatură a provocat formarea aburilor pe fluviu şi a dat senzaţia că Dunărea a dat în clocot. 

”Fenomenul apare atunci diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață.

Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14,5 grade”, explică Dorian Dumitru, specialist în navigație.

Fenomenul nu generează probleme în traficul naval şi nu se impun măsuri speciale, spun specialiștii în navigație. Navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.

”Pentru navigație, nu este periculos, dar se recomandă să se desfășoare cu atenție, să se folosească semnalele sonore”, a adăugat Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al Administrației Fluviale a Dunării de Jos.