Elevi premiaţi la concursuri de robotică, sancţionaţi pentru stricarea imaginii liceului ai cărui absolvenți abia trec BAC-ul

21 Noi 2019 | scris de Anita Raicu

Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă, elevi la Liceului Tehologic ”Axiopolis” din Cernavodă, au participat, alături de alţi 14 colegi, în perioada marte-aprilie, la un curs practic de pregătire desfăşurat în Granada (Spania), în cadrul unui proiect "Erasmus” .

Elevi premiaţi la concursuri de robotică, sancţionaţi pentru stricarea imaginii liceului ai cărui absolvenți abia trec BAC-ul
Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă, doi elevi pasionați de robotică

Cei doi făceau parte din clubul de robotică al liceului, fiind cei mai buni în acest domeniu, dovadă fiind premiile naţionale şi judeţene pe care le-au obținut la concursuri de profil.

După întoarcerea acasă, Consiliul Profesoral al Liceului ”Axiopolis” le-a scăzut celor doi nota la Purtare - 8, respectiv 7 -  pentru atitudinea lor din timpul şederii în Spania, pe baza referatului întocmit de cele două profesoare care au însițit grupul de elevi în Spania, Albu Emanuela (limba română) şi Anghel Estela (limba franceză). Culmea, profesori de Fizică sau Matematică nu s-au găsit!

Nu doar scăderea notei la purtare a fost sancţiunea aplicată celor doi elevi. Aceleaşi doamne, care n-au nicio legătură cu domeniul tehnologiei informaţiei i-au notat la materia ”Practică”, după întoarcerea din Spania, iar notele au fost de 8 şi 9, deşi în documentele emise de spanioli se arată că băieţii şi-au îndeplinit cu brio toate sarcinile.

De asemenea, conducerea liceului a respins două invitaţii transmise de organizatorii unor competiţii de robotică pentru ca cei doi elevi să meargă în tabăre gratuite unde puteau interacţiona cu alţi tineri pasionaţi de aceleaşi lucruri.

”Atâta timp cât afectăm prestigiul şcolii şi mergem într-o ţară străină, într-un stagiu de pregătire practică, şi ne comportăm ca şi cum am merge pe buzunarul propriu, având o muncă în spate care s-a soldat cu o umbră nemeritată asupra şcolii... Aceşti copii au contestat permanent, au avut o atitudine provocatoare”, a motivat decizia luată în Consiliul Profesoral, Adela Bănică, directorul Liceului ”Axiopolis”.

Trebuie precizat că ”prestigiul” la care se referă cadrele profesorale inciude și promovabilitatea extrem de scăzută la Bacalaureat, a absolvenților liceului, în luna iulie 2019 doar 18 elevi, din 80 înscrişi, reuşind să treacă de acest examen.

Părinţii celor doi elevi consideră că deciza luată împotriva lor este una nedreaptă, fiind, în realitate, o răzbunare a profesoarelor care au însoţit grupul pentru faptul că ei le-au adus la cunoştinţa condiţiile în care au fost cazaţi. Din această cauză părinții au acționat în instanță decizia conducerii liceului de scădere a notei la Purtare.

Pentru a putea participa la concursurile de robotică, cei doi băieţi au muncit luni de zile, petrecându-şi nopţi întregi în laboratorul liceului. Şi-au instalat aici chiar şi o canapea, spune profesorul Marius Valentin Dumitrescu, cel care a pus bazele clubului de robotică în liceu.

”Când am auzit acuzaţiile mi s-au părut dubioase deoarece eu am mers cu ei competiţii şi nu am avut niciun fel de probleme disciplinare. Se comportă la fel cum se comportă orice tânăr din generaţia lor. Ei au reuşit să facă un program care recunoaşte formele, iar în funcţie de asta îndeplinea nişte misiuni. Acum, şcoala le-a tăiat de tot aripile. Sentimentul meu este că s-au plătit nişte poliţe mai vechi”, declară profesorul Dumitrescu.

Ce li se reproșează celor doi elevi?

Profesoarele recunosc că au fost cazaţi în condiţii inferioare faţă de ce fusese stabilit iniţial, catalogând drept decente cele două apartamente în care a stat grupul de elevi. Ele admit că au fost nevoiți să doarmă o noapte în frig, în timp ce băieţii susţin că au fost nevoiţi să doarmă îmbrăcaţi toate nopţile petrecute în Spania.

”Am fost nevoiţi să dormim în frig, îmbrăcaţi cu geci groase, deoarece temperaturile din cameră erau de nesuportat. Mai mult, Cosmin, ca urmare a condiţiilor de cazare, s-a îmbolnăvit având febră de peste 39 de grade, iar solicitarea sa de a fi văzut de un medic a fost refuzată”, se spune în actul de sesizare a instanţei. Bolnavul a fost tratat cu pastile, după indicaţiile date prin telefon de către părinţi.

În referatul dascălilor se mai menționează că elevii au vorbit cu reprezentantul firmei care a intermediat cazarea în Spania (MEP), un aspect deranjant pentru cele două profesoare, care spun că astfel s-a ”încălcat constant, fără preget, comunicarea ierarhică elev-profesor însoţitor-MEP, subminându-ne astfel autoritatea”.

Un alt incident menționat este cel în care după ce au rămas blocaţi în lift, alături de alți cinci colegi, după deblocare, tinerii au avut o ”atitudine infantilă, bravând în faţa tuturor...neconştientizând că am pornit cu stângul în acest stagiu de practică încă de la început”.

Cătălin şi Cosmin au mai fost acuzaţi că au fumat în timpul unei plimbări prin oraş, iar în acelaşi context profesoarele notează că un băiat, Cătălin, le-a întrebat pe însoţitoarele spaniole ale grupului dacă în ţara lor este admisă cultivarea marijuanei, în loc să fie interesat de monumentele istorice din zonă. Imediat, profesoarele l-au ”mustrat pentru curiozitatea nelalocul ei într-o astfel de activitate”.

Pentru a verifica respectarea regulamentului, cele două cadre didactice au efectuat controale noaptea, după ora 23.00, în urma cărora au găsit un ”covor de chiştoace, miros de tutun, tutun pe mese, fără a nominaliza care dintre cei 11 elevi cazaţi în acel apartament ar fi vinovat de situația produsă.

În apărarea lor, părinţii elevilor arată că, încă de la plecarea din România, directoarea liceului le-a spus fumătorilor să-şi ia ţigări din ţară că în străinătate sunt mai scumpe. De altfel, chiar însoţitoarele grupului nu s-au sfiit să fumeze în văzul elevilor.

Profesoarele mai notează în referat că ”am primit semnale că unii băieţi ies după ora 23.00 pentru a cumpăra şi consuma alcool”, astfel că profesoara Anghel a percheziţionat coşul de gunoi al apartamentului şi bagajele, dar nu a găsit nimic. Cu toate acestea, elevii au fost acuzaţi de consum de băuturi alcoolice.

Dar, episodul cel mai grav care a prejudiciat imaginea liceului, este considerat de cele două profesoare momentul în care, între Cătălin şi Cosmin, s-a iscat un schimb de replici în timpul programului de practică, iar acest schimb de replici ar fi degenerat prin faptul că unul dintre băieţi ”l-a strîns de gât” pe celălalt, despărţiţi fiind de către un reprezentant al MEP.

Pentru stadiul de practică, Liceul „Axiopolis” a apelat la o firmă spaniolă (MEP) care să-i ajute cu cazarea, masa şi alte servicii. De grupul de la Cernavodă s-a ocupat Petru Manolache, un român angajat al acelei firme, numit de toată lumea ca tutore de practică.

„Nu a fost nicio problemă cu elevii din Cernavodă. Chiar le-a fost scăzută nota la purtare? Eu nu ştiu nimic nici de fumat, nici de băut, erau băieţi buni. Elevii la vârsta aceasta pot fi dificili. Dar nu au creat probleme, nu au exagerat cu nimic”, declara Manolache în luna iulie.

Doar că, în luna septembrie, acelaşi tutore de practică, semnează o adresă oficială în care îşi schimbă radical declaraţiile arătând cât de indisciplinaţi au fost cei doi tineri. El a explicat că a făcut acest lucru deoarece elevii şi părinţii au escaladat conflictul şi au acuzat firma la care lucrează că nu le-a oferit condiţii copiilor.

”Am decis să spun adevărul de data aceasta”, spune Petru Manolache. De altfel, declaraţia dată acum i-a fost solicitată chiar de directorul Liceului ”Axiopolis”pentru a fi depusă la dosarul aflat pe rolul instanţei de judecată.


CLICK - Follow us on Google News