Emilia Popescu: «Suntem un popor care nu moare dacă nu are cultură, 1% poate ne duc dorul»

21 Aug 2020 | scris de Ioana Tomozei

Actriţa Emilia Popescu atrage atenţiacă este nevoie de găsirea unei soluţii pentru redeschiderea teatrelor și își declară dezamăgirea în pivinţa interesului românilor şi al autorităţilor cu privire la susţinerea evenimentelor culturale.

Emilia Popescu: «Suntem un popor care nu moare dacă nu are cultură, 1% poate ne duc dorul»

”Noi suntem extrem de afectaţi, pe toată planeta. Nesiguranţa ne distruge. Mai ales că mereu îţi faci planuri pe stagiuni. Această soluţie de moment - de a juca în aer liber, o lună, vara - este un compromis. Oamenii au venit la spectacole.

Părerea mea e că atâta vreme cât circulă metroul, merg troleibuzele, se călătoreşte cu avionul, trebuie găsită o formulă. Ar trebui găsită o soluţie să se înceapă activitatea şi înăuntru, cu distanţare, cu spectacole făcute special pentru perioada în care ne aflăm - în sensul de două, trei, maxim patru personaje care să poată sta depărtate. Să ne adaptăm şi să avem voie să ne adaptăm şi să intrăm în sală. Trebuie să probăm”, a spus actrița.

”Lumea o să fie preocupată, pe bună dreptate, de slujbe, de bani, vor începe şcolile, vor începe alte drame. Trebuie cumva să încercăm să înţeleagă şi autorităţile că poate ar trebui să începem să intrăm în sală cu toate măsurile de protecţie. Şi trebuie să înţelegem şi noi, actorii, că nu putem juca ce am jucat înainte: spectacole mari, grele, cu lume multă.

Suntem şi un popor care nu moare dacă nu are cultură... 1% poate duc dorul, dar e nesemnificativ. Nu ne duc dorul nici autorităţile. Cumva trebuie să le convingem că nu putem dispărea de tot din viaţa publică”.

Actriţa consideră că este nevoie de voci mai cunoscute care să ceară insistent şi mai organizat redeschiderea sălilor de teatru. 

”Este o încremenire la noi. Lumea aşteaptă ca viaţa să îşi reia cursul de dinainte, ori asta se poate întâmpla poate peste un an. Noi trebuie să încercăm, să avem voie să chemăm şi publicul în săli”.


CLICK - Follow us on Google News