Bunica Emmei Răducanu: «Când vine la București, vorbim româneşte»

Victoria răsunătoare de la US Open a Emmei Răducanu a stârnit vâlvă în presa internaţională. Trei naţiuni laudă în diferite forme performanţa adolescentei, considerând-o fiecare în parte "propria lor campioană", scrie Washington Post.

Născută în Toronto, dintr-o mamă chineză şi un tată român şi mutată apoi în Londra de la o vârstă fragedă, Emma Răducanu împarte acum bucuria cu fanii tenisului din aceste trei state.

Iubitorii acestui sport încearcă să profite de situaţie, prin orice mijloc, pentru a se mândri cu victoria tinerei.

Românii care au urmărit meciul au observat că avea pe echipament culorile roşu, galben şi albastru şi fac trimitere la drapelul României, în timp ce chinezii au fost încântaţi atunci când aceasta a mărturisit într-un interviu că încrederea în sine este înrădăcinată în cultura mamei sale şi a transmis un mesaj fanilor în mandarină.

Curioși, jurnalişti britanici au venit în România ca să o cunoască pe Nina Răducanu, "mamaia" câștigătoarei de la US Open.

Bunica Emmei Răducanu, care locuieşte în Sectorul 2 din Bucureşti, spune că după abandonul de la Wimbledon i-a întrebat pe părinţii Emmei dacă nu ar fi mai bine ca nepoata sa să se lase de tenis.

”Am vrut să renunţe, i-am întrebat pe părinţii ei dacă n-ar trebui să renunţe la tenis. Dacă i s-ar fi întâmplat ceva? Sănătatea ei e mult mai importantă”, a declarat doamna Niculina.

Bunica Niculina spune că urmăreşte meciurile nepoatei sale la televizor, însă la finala de la US Open a aflat rezultatul partidei a doua zi.

”Nu am putut să urmăresc partida, era prea mult pentru inima mea. Mi-am zis că meciul asta va fi foarte greu. Aşa că am decis să nu mă uit. Am aflat abia a doua zi la ştiri şi am fost foarte fericită că a fost puternică şi sănătoasă.

Am vorbit cu fiul meu, m-am bucurat pentru el. Ar fi fost foarte dezamăgit dacă Emma ar fi pierdut după toată munca depusă pentru asta”, a spus bunica Emmei Răducanu.

”Desigur, sunt foarte mândră de ea. Dar niciodată nu am spus nimănui că sunt bunica unei campioane. Când îşi pune ceva în cap reuşeşte. Este o luptătoare. Sunt o femeie foarte modestă şi nu vreau ca lumea să creadă că mă laud.

Am învăţat-o mereu pe Emma să fie drăguţă, politicoasă şi bună cu oamenii. I-am spus să nu facă rău nimănui şi să vorbească frumos cu toţi. Acesta e lucrul pe care cred că-l are de la mine”, a mai spus Niculina Răducanu.

”Nu am mai văzut-o dinaintea pandemiei, că nu au avut voie să vină şi nici eu nu am avut voie să ies din casă. Ce am vorbit prin telefon cu ea. Înainte de a pleca în turneul ăsta în America. Mi-a zis că se întoarce sănătoasă acasă, pentru facultate”, a mai spus fosta învăţătoare.

Întrebată dacă nepoata ei vorbeşte română, „mamaia” a spus: ”Când vine aici în România, vorbim româneşte!”.