«Putea şi mai mulţi!». Explicațiile psihologului despre cum o fată a bătut 9 persoane, dintre care 4 poliţişti şi 3 bodyguarzi

15 Sep 2020 | scris de Anita Raicu

Lumea internetului s-a oprit în loc, uimită, după apariția informației că o tânără din Constanţa, în vârstă de 22 de ani, a reușit să lovească nu mai puţin de nouă persoane, printre victimele sale numărându-se patru poliţişti şi trei agenţi de pază.

«Putea şi mai mulţi!». Explicațiile psihologului despre cum o fată a bătut 9 persoane, dintre care 4 poliţişti şi 3 bodyguarzi

Scandalul a izbucnit în seara de 11 septembrie, într-un local din oraşul Constanţa, în jurul orei 21.00. Tânăra a intrat în conflict cu o persoană din local pe care a tras-o de păr, a lovit-o cu pumnii şi picioarele, iar cu un pahar aruncat a lovit o altă persoană aflată în acel local.

La faţa locului au venit trei agenţi de pază, după ce a fost activat butonul de panică, aceştia fiind muşcaţi, loviţi în testicule sau în alte zone de către tânăra care, conform unor surse apropiate anchetei, era sub influenţa băuturilor alcoolice şi a unor substanţe interzise.

Unul dintre cei trei poliţişti locali sosiţi să aplaneze conflictul a fost lovit şi zgâriat în timp ce aceasta era imobilizată şi încătuşată.

În sediul Poliţiei Locale, tânăra a mai lovit un poliţist de la Poliţia ”naţională” şi doi de la cea locală. T

ânăra bătăuşă a fost transportată la Secţia 4 Poliţie Constanţa, unde a fost chemat şi un echipaj de la ambulanţă. În timp ce era imobilizată pe targă, fata l-a mai lovit o dată pe poliţistul de la Poliţia naţională.

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, explică de ce poliţiştii sau agenţii de pază nu au intervenit în forţă în acest caz, dându-i posibilitatea fetei să lovească în stânga şi în dreapta.

”Era vorba despre o fată, cum să foloseşti bastonul sau spray-ul? Ai o reţinere. Fata, în starea în care se afla, avea atâta adrenalină în ea încât putea să se bată şi cu mai mulţi. Acesta a fost avantajul ei.”

Expertul arată că în acest caz relevă și o altă problemă, cea a pregătirii poliţiştilor care intră în contact cu persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor interzise.  

”Când ai de-a face cu un om băut sau drogat, nu-l iei cu vorba dură. Încerci să nu-l contrazici şi comportamentul lui se potoleşte. Dar pentru acest lucru trebuie să faci psihologie şi să ai aptitudini. Un negociator ar fi fost util acolo sau o femeie poliţist”, spune Liviu Chesnoiu.

De asemenea, psihologul criminalist arată că un om beat sau drogat este o altă persoană şi la o simplă provocare devine ”diabolic”, având o forţă nemaipomenită. ”Când întâlneşti o astfel de persoană nu se intervine în forţă, la violenţă ea răspunde cu o violenţă şi mai mare”

Un poliţist din Constanţa explică de ce intervenţia colegilor săi poate părea în ochii oamenilor ca fiind una ”blândă”.

”Într-o situaţie de genul acesta nu este uşor. Partea umoristică în această poveste este legislaţia ambiguă. Nu e ca la americani să poţi face o reţinere totală cu cătuşe la mâini şi la picioare.

Poliţiştii sunt timoraţi de multe ori deoarece în nenumărate cazuri de ultraj au ajuns să fie ei cei anchetaţi şi chiar condamnaţi. De multe ori, judecătorii consideră că poliţiştii intervin prea violent şi atunci nu iau măsuri asupra agresorilor.”

Poliţistul spune că, deşi s-a introdus principiul legalităţii (în cazul în care un poliţist intervine în forţă), primul lucru după o astfel de intervenţie este cercetarea care durează, poate fi pus la dispoziţie şi niciun coleg nu vrea să aibă această bătaie de cap.

În plus, chiar şi cu cătuşe la mâini, un om poate exercita acte de violenţă.

”Chiar dacă cineva este încătuşat poate lovi, se poate repezi la alte persoane să le lovească cu piciorul sau să le muşte. Cei băuţi sau drogaţi sunt foarte violenţi deoarece procesele chimice din creier sunt schimbate şi au mult mai multă forţă”, explică poliţistul constănţean.


CLICK - Follow us on Google News