3dots.ro

Făina de greiere, de vânzare în România. Cât costă 100 de grame

Făina de greiere, de vânzare în România. Cât costă 100 de grame

Pentru doritori, făina de greiere a început deja să fie comercializată în România, de o companie specializată în vânzarea de produse BIO, și pentru că dorința de-a mânca insecte este una specială, și prețul este unul la fel!

Potrivit prospectului prezentat de vânzător, făina se prepară din greieri mari fară aripi, fiind mai ușor de digerat pentru că nu au încă format un exoschelet. Făina proteică din greieri se pare că are o ușoară aromă umami de nucă și este bogată în proteine.

Făina de greieri este fără aditivi, chimicale sau conservanți și fără antibiotice și e clar că ”spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu prezintă risc la bacterii”.

În plus, fanii for fi satisfăcuți să afle că făina este făcută 100% din greieri și conține proteine de aceeași calitate ca și carnea de vită (70% proteine), are mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași).

Pentru cei mai fricoși, comercianții țin să precizeze că oamenii sunt ”genetic diferiți față de greieri și nu există pericolul să putem lua vreo boală de la ei”, astfel încât prin ingestie nu putem să ne infectăm cu Covid, gripă porcină sau boala vacii nebune.

Cât privește obținerea făinii de greieri, ca să vă lase gura apă, comerciantul specifică faptul că înainte de uscare, greierii sunt mai întâi bine spălați, apoi sunt tratați termic și uscați lent pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei comestibile. Abia după aceea, se transformă în făină de greieri bogată în proteine.

Făină din greieri se folosește în combinație cu un alt tip de făină sau poate fi adăugată așa cum este în alte rețete.

”Pudra proteică ​​​​de greieri se poate adaugă la orice retetă pentru un plus de proteine, vitamina B12 și fier. Poți încerca cu: smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”, scrie comerciantul, al cărui sediu este în Baia Mare.

Și acum, prețul… 100 de grame de făină de greieri (Acheta domesticus) costă 96,25 de lei, adică 962,5 lei/kg

În vara anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a îndemnat românii să nu consume acest produs, mai ales că românii au o mâncare tradițională deosebit de gustoasă.

”Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Iar noi trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile și consecvenți în a face ce trebuie”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

O reacție similară a avut și când a fost vorba de lăcuste.

”Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Lucrurile acestea nu țin, pentru că vin împotriva firii. Întrebați pe oricine. Noi nu trebuie să ne abatem de la drumul cunoscut, pentru că am constatat că atunci când o facem greșim”.

”Am și auzit ca suport al justificării că avem o proteină nouă. Eu le-am spus că lăcustele trăiesc tot pe pământ, ele manâncă vegetație. Adică nu reprezintă o sursă sigură. Nu are rost să mai discutăm. Haideți să ne ducem la mămăliga noastră”, a completat Daea.

Cât privește larva gândacului de bălegar, declarată comestibilă recent de Comisia Europeană, ministrul a spus că ”aprobare nu înseamnă și mâncare”.

”Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har domnului, unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar”, a spus Petre Daea.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs