Familie de romi infectată, potolită de jandarmi în spital: «Bă, daţi-ne drumul, nu ne curg nici mucii!»
Cum nu-ți trebuie foarte multă minte să realizezi că fie și dacă nu suferi de o formă severă a Covid 19 i-ai putea infecta pe alții, care să nu aibă același noroc, 12 pacienți, romi, membri ai aceleiași familii, nu s-au putut abține să nu facă scandal în secția în care erau internați, fiind necesară intervenția jandarmilor, îmbrăcați în combinezoane de protecție, pentru a-i liniști.
Incidentul a avut loc la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, unde marţi, 14 aprilie, au fost internaţi 12 oameni din aceeaşi familie, toţi infectaţi cu Covid 19.
Toţi membrii familiei se aflau în izolare la domiciliu pentru că doi dintre ei se intorseseră recent din Anglia. Vecinii au declarat, însă, că aceştia nu au respectat condiţiile de izolare, că au fost văzuţi zilnic plecând şi venind acasă.
Primul din familie care a fost depistat pozitiv a fost un bebeluș în vârstă de cinci luni, mama şi bunica fiind de asemenea confirmate ca fiind infectate. Ancheta epidemiologică a continuat cu testarea celorlalți nouă membri ai familiei şi toţi au ieşit pozitiv: şase copii, o femeie şi doi bărbaţi.
În momentul în care autorităţile le-au comunicat că trebuie să meargă la spital, bărbaţii au ripostat şi au devenit agresivi. Unul dintre ei chiar a sunat la 112 şi a cerut ajutor poliţiei, supărat că vor să-l ducă la spital cu forţa.
Într-un final, a fost nevoie de intervenţia a patru echipaje de Poliţie şi un echipaj al Jandarmeriei pentru ca cei 9 oameni depistaţi pozitiv să poată fi duşi la spital.
Odată ajunși la spital, circul a continuat. "Bă, daţi-ne drumul, n-avem nimic, nu ne curg nici mucii. Noi nu stăm închişi de Paşte, să fie clar", strigau din saloane bărbaţii, lovind minute în șir cu pumnii și picioarele în ușile salonului.
Disperate de jignirile și de amenințările primite, asistentele au cerut ajutor jandarmilor aflați în curtea spitalului, care, îmbrăcați cu combinezoane de protecție, au intrat in secția Covid doar intervenția în forță reușind să-i liniștească pe pacienții violenți.
Medicii declară că le este din ce în ce mai greu să-i poată controla pe cei care sunt asimptomatici. "Nu înţeleg că trebuie să stea internaţi până când vor avea două teste consecutive negative. Spun că ei nu au nimic, spun că e o boală inventată şi nu vor să colaboreze deloc cu noi", au declarat mai multe cadre medicale.
Reprezentanţii DSP Dolj au extins în cazul lor ancheta epidemiologică şi încearcă să stabiliească exact măcar o parte dintre persoanele care au intrat în contact direct sau indirect cu această familie.