3dots.ro

O instanță federală obligă FDA să desecretizeze rapid documentația aprobării vaccinului Pfizer, nu în 75 de ani, cum și-ar fi dorit

O instanță federală obligă FDA să desecretizeze rapid documentația aprobării vaccinului Pfizer, nu în 75 de ani, cum și-ar fi dorit
Din articol:

Un judecător federal din Texas a ordonat Food and Drug Administration (FDA) să publice în termen de opt luni documentele și datele pe care s-a bazat pentru a aproba pentru uz uman vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Instanța federală s-a pronunțat la solicitatea unei inițiative a medicilor și oamenilor de știință, care au cerut accelerarea desecretizării tuturor documentelor depuse pentru aprobarea vaccinului Pfizer, produs de BioNTech.

Inițial, în cadrul procesului de aprobare a vaccinului Pfizer, care în SUA, ca și în Uniunea Europeană, a ocolit reglementările în vigoare, FDA promisese ”transparență deplină, dialog și eficiență”.

Numai că, ulterior, FDA solicitase unui judecător federal să îi ofere un ”răgaz”, care s-ar fi întins până în 2097, pentru a face publice documentele depuse pentru obținerea acestei aprobări.

În cadrul procedurilor, FDA, agenția responsabilă de aprobarea medicamentelor și vaccinurilor în Statele Unite, nu și-a negat obligația fundamentală de a publica informațiile pe care s-a bazat aprobarea vaccinului Pfizer. Însă, datorită personalului insuficient, ea a argumentat că nu ar avea capacitatea de a verifica și aproba mai mult de 500 de pagini pe lună.

Justificarea pe care a oferit-o FDA este că există cel puțin 329.000 de pagini, fără a lua în calcul tabelele digitale care, înainte de publicarea lor, trebuie verificate cu atenție pentru eventualele secrete comerciale ascunse ale companiei Pfizer și, eventual, cuprinzând date personale ale persoanelor implicate în studiile de specialitate.

FDA spune că în condițiile în care departamentul responsabil de publicarea documentelor ar avea doar zece angajați și că poate procesa și aproba maximum 500 de pagini pe lună din acest calup de informați. 

Potrivit avocatului părții reclamante, cele 329.000 de pagini de documente au fost examinate cu atenție de FDA în termen de 108 zile de la procesul de aprobare.

”În timp ce FDA poate revizui în detaliu aceste documente în 108 zile, acum ea are nevoie de 20.000 de zile pentru a pune aceste documente la dispoziția publicului.

Aceasta înseamnă că FDA cere, efectiv, o perioadă de confidențialitate pentru jumătate din documente, care o depășește pe cea a oricărui document guvernamental extrem de secret”, se scrie în argumentare.

În ordinul său, instanța americană a respins ferm calendarul propus de FDA, instituția fiind obligată să acorde acces solicintanților la 55.000 de pagini pe lună, în loc de 500.

Calendarul pentru publicarea datelor, cerut de instanță, ar trebui să conducă la desecretizarea tuturor informațiilor, în termen de aproximativ opt luni.

”Instanța a ajuns la concluzia că această solicitare FOIA (Freedom of Information Act) reprezintă o preocupare majoră a publicului.

Nu există o problemă mai importantă la Food and Drug Administration, în acest moment… decât pandemia, vaccinul Pfizer, vaccinarea tuturor americanilor.

Agenția trebuie să se asigure că publicul american poate însuși vedea, că aprobarea în numele Statelor Unite nu a fost emisă prematur”, a decis in 6 ianuarie judecătorul districtual american, Mark Pittman, din Fort Worth, Texas.

FOIA – Freedom of Information Act – este baza legală care reglementează publicarea datelor de către agențiile federale americane și a răspunsurilor la întrebările cetățenilor.

”O mare victorie pentru transparență, care înlătură monopolul pe care autoritățile 'sanitare' l-au exercitat asupra datelor de care oamenii de știință independenți au nevoie pentru a oferi soluții și a remedia probleme grave legate de programul de vaccinare", scrie avocatul Aaron Siri, reprezentantul solicitantului, pe platforma Substack.

”În numele unui client, firma mea a solicitat ca FDA să divulge toate datele depuse de Pfizer în vederea obținerii autorizației pentru vaccinul său Covid-19. FDA i-a cerut instanței permisiunea de a nu fi obligată să le furnizeze decât într-un ritm de 500 de pagini pe lună, ceea ce ar fi însemnat un termen mai mare de 75 de ani pentru a prezenta toate documentele.

Sunt încântat să vă anunț că un judecător federal a respins vehement cererea FDA și i-a ordonat să prezinte toate datele cu o viteză de 55.000 de pagini pe lună! Aceasta este o mare victorie pentru transparență, care înlătură monopolul pe care autoritățile 'sanitare' l-au exercitat asupra datelor de care oamenii de știință independenți au nevoie pentru a oferi soluții și a remedia probleme grave legate de actualul program de vaccinare – printre care se numără scăderea imunității, variantele care se sustrag protecției oferite de vaccin și, după cum a confirmat CDC, faptul că vaccinurile nu previn transmiterea.

Nicio persoană nu ar trebui să fie constrânsă vreodată să se supună unei proceduri medicale nedorite. Și, deși este destul de grav că guvernul a încălcat acest drept fundamental la libertate prin impunerea vaccinului Covid-19, guvernul a vrut, de asemenea, să ascundă datele, amânând publicarea integrală a documentelor pe care s-a bazat pentru a autoriza acest produs până când aproape toți americanii în viață astăzi vor fi murit. Această formă de guvernare este distructivă pentru libertate și în contradicție cu deschiderea pe care o o presupune o societate democratică.

Dispunând publicarea documentelor în timp util, judecătorul a recunoscut că prezentarea acestor date este de o importanță publică majoră și ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale FDA.

El l-a citat apoi pe James Madison, care spunea că 'un guvern popular, fără informații accesibile publicului sau fără mijloacele de a le obține, nu este decât un prolog pentru o farsă sau o tragedie', și pe John F. Kennedy, care a afirmat că 'o națiune căreia îi este teamă să își lase poporul să evalueze adevărul și minciuna într-o piață deschisă este o națiune care se teme de poporul său”, a mai scris avocatul Aaron Siri.

Cum stau lucrurile în Uniunea Europeană

În ceea ce privește obligația de a publica informații, SUA par că se află cu înaintea Germaniei și a UE. Legea americană privind libertatea de informare transformă cel mai secret document într-unul public, în 25 de ani, pierzând un nivel de secretizare la fiecare cinci ani. Așa se face că, astăzi, documentele CIA din timpul Războiului Rece pot fi vizualizate pe internet.

Spre deosebire de SUA, până acum în Uniunea Europeană nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește transparența procedurilor de aprobare și achiziție pentru vaccinurile anti-Covid.

În ceea ce privește solicitările de a face public cursul negocierilor, Comisia Europeană a precizat că nu se află în posesia corespondenței dintre președinta Comisiei, Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. SMS-urile și alte mesaje scurte sunt ”prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politicile, activitățile sau deciziile Comisiei”.

Întrebarea dacă mesajele lui von der Leyen către Bourla au fost șterse, mai există nearhivate sau dacă despre ele are cunoștință Comisia, au fost lăsate de purtătoarea de cuvânt fără răspuns.

Cu toate acestea, ea a confirmat că mesajele scurte nu sunt înregistrate, în general, în sistemul Ares (programul intern de arhivare al UE). În orice caz, în prezent ”nu există posibilități tehnice de înregistrare a mesajelor scurte”, a precizat aceasta în luna noiembrie a anului trecut.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs