Cum a scăpat o femeie de sub tutela unei familii care o internase la psihiatrie pentru a-i vinde un apartament

Carmen, o femeie care locuia în Braşov, a reușit în cele din urmă să scape dintr-o țesătură de interese creată în jurul ei de niște prieteni de familie care după ce au reușit să o interneze la spitalul de psihiatrie au devenit tutorii ei, i-au vândut un apartament și au făcut alte numeroase acte în numele ei.

”La sfârşitul anului 2013, Carmen a ieşit la plimbare cu căţeluşul ei. Când s-a întors, cineva îi schimbase butucul de la uşă şi nu a mai putut intra în casă. S-a dus la mama ei, de 84 de ani, care locuia în blocul alăturat. Din acel moment, viaţa lor a devenit un coşmar”, relatează pentru cotidianul Adevărul Azota Popescu, preşedintele Asociaţiei Catharsis, cea care s-a implicat în rezolvarea cazului femeii internate fără voia ei la psihiatrie.

În februarie 2014, mama sa a fost dusă cu Ambulanţa la spital şi internată, deşi Carmen o lăsase acasă, bine şi liniştită. Urma s-o caute a doua zi la spital, dar n-a mai apucat, întrucât un poliţist a venit la uşă şi Carmen a fost condusă la Spitalul de Psihiatrie din Sfântu Gheorghe. 

La plecare, printre vecini i-a zărit şi pe Elena şi Dumitru Nebunu, două vechi cunoştinţe ale familiei, din Craiova. La spital, femeia a fost vizitată de cei doi, care i-au spus că este bolnavă şi este mai bine să stea câteva zile internată.

Mama lui Carmen a fost externată a doua zi, dar, de supărare, a făcut un şoc puternic care i-a provocat un infarct şi a murit în acea noapte. 

Cu două dintre fiice avocat şi alta medic, soţii Nebunu au reuşit să obţină punerea lui Carmen sub interdicţie judecătorească şi numirea lor ca tutori, convingându-l pe un medic din Sfântu Gheorghe că este vorba de o persoană bolnavă psihic.

A fost suficient ca femeia să ajungă la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, prin transfer, iar, de acolo, la două clinici de psihiatrie, în care a petrecut ani de zile.

Azota Popescu, care o cunoştea pe Carmen şi ştia că femeia nu are probleme psihice, a aflat şi a declanşat o amplă acţiune pentru eliberarea ei.

A fost nevoie de detectivi particulari, care au cules probe despre cum au fost completate documente la solicitarea soţilor Nebunu şi au aflat că tot aceştia ceruseră ajutorul Poliţiei pentru internarea lui Carmen, înainte de moartea mamei sale. 

Deoarece soţii Nebunu erau tutori ai femeii, medicii considerau că nu e nevoie să o mai vadă pe Carmen şi eliberau documente cu înscrisurile solicitate de familia din Craiova. 

Între timp, soţii Nebunu vânduseră unul din apartamentele lui Carmen şi se pregăteau să îl vândă şi pe cel din Sfântu Gheorghe. Fără să ştie, femeia era pensionată medical, iar banii erau încasaţi de familia Nebunu.  

Asociaţia Catharsis a reuşit să obţină dreptul de a o duce pe Carmen la o expertiză medicală, iar medicii au ajuns la concluzia că femeia nu suferă de boli psihice.

Cu rezultatul expertizei şi dovezile obţinute de detectivi, Azota Popescu a deschis un proces la finalul căruia a obţinut externarea lui Carmen. 

La întoarcerea acasă, Carmen a mai găsit doar un apartament degradat şi un automobil ruginit. A întâmpinat o serie de dificultăţi în a-şi relua viaţa: nu avea acte, iar apartamentul nu mai era conectat la gaz şi curent şi a aflat că este invalidă pe viaţă. 
 
Are decizia de pensionare medicală nr. 335362 din 24 iunie 2015, care menţionează următoarele ”capacitatea de muncă pierdută în totalitate, încadrată în gradul de invaliditate 2. Data ivirii invalidităţii, 13.03.2015, termen de revizuire 20.04.2018”.

Carmen spune, însă, că nu a fost niciodată faţă în faţă cu comisia de expertiză medicală de la Casa de Pensii, fiind o adevărată enigmă modul cum a fost eliberat documentul.

Ea a renunţat la orice pretenţii faţă de făptuitori după ce judecătorii au decis să primească înapoi toate bunurile de care a fost deposedată (sau contravaloarea acestora), lucru care s-a şi întâmplat.

Deși pentru justiție cazul a fost încheiat, autoritățile ar trebui să se autosesizeze în acest caz având în vedere actele petrecute…