Finul lui Costel Alexe, ministrul Mediului, devenit expert la ANCOM, cu 2.000 de euro pe lună, fără să fi profesat vreodată

04 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) e una din instituțiile statului în care locurile de muncă, călduțe și bine remunerate, par a fi făcute special pentru rudele și protejații politicienilor, indiferent de culoarea lor politică.

Finul lui Costel Alexe, ministrul Mediului, devenit expert la ANCOM, cu 2.000 de euro pe lună, fără să fi profesat vreodată
Ministru Mediului, Costel Alexe, alături de finul său, Sorin Afloarei, devenit expert la ANCOM fără să fi profesat vreodată

Cel puțin concluzia care poate fi trasă după ce mai multe în mai multe concursuri pentru unor posturi în ANCOM, rudele și protejații politicienilor recuperează în evaluarea susținută în fața unei comisii, diferența față de candidații mai buni în proba scrisă. Culmea, fără să fi avut o experiență prealabilă în domeniul respectiv...

În luna noiembrie a anului trecut, media a dezvăluit cum Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a împărțit funcții pentru consilierele sale, fetele a doi senatori PNL și PSD

Reporter de Iași dezvăluie cazul lui Sorin Afloarei, nu numai consilierul parlamentar dar și finul lui Costel Alexe, ministrul Mediul în Guvernul Orban, care a devenit peste noapte expert în economie, la ANCOM, deși n-a profesat niciodată, toată cariera sa rezumându-se la activitatea în birourile parlamentare ale lui Marin Burlea și, ulterior, Costel Alexe.

Și chiar și așa, experiența din birourile parlamentare pare să fie un criteriu de evaluare mai important decât profesionalismul unui expert contabil, de 43 de ani, a cărei lucrare scrisă fusese notată cu 95 de puncte din 100 posibile.

În mod surprinzător, fără experiență profesională, Sorin Afloarei a luat la concursul de la ANCOM, la aceeași  proba scrisă, cu subiecte create la nivel local 90 de puncte.

Contracandidații săi sunt suspicioși: ”Știam din momentul în care l-am văzut printre înscriși că este principalul favorit. La scris părea relaxat și nici n-a fost interesat de punctajul pe care l-a obținut. Nu era deloc în starea de examen”, povestește una din candidate.

Ulterior, la interviu, Sorin Afloarei s-a prezentat și mai bine făcând o adevărată demonstrație de forță, obținând 96 de puncte și trecând pe primul loc. Expertului contabil care îl devansase la proba scrisă a obținut din partea comisiei doar 71,76 puncte, fiind eliminată orice posibilitate de a-l depăși pe Sorin Afloarei.

”Știți ce înseamnă să iei un examen de expert contabil, ce pregătire am eu? Cum să pic un concurs de economist la ANCOM după ce-am luat 95 de puncte la scris? Am fost testată de nenumărate ori pe cunoștințele cerute în examen, cum să iau, la interviu, mai puțin decât acest tânăr care n-a profesat în viața lui? A fost o înșelăciune, la interviu au pus un reportofon pe masă, au spus că înregistrează, dar nici nu știu dacă mergea”, spune expertul contabil.

“Când am văzut nota de la interviu am fost extrem de frustrată. Eu am vrut să lucrez cinstit, în Iași, nu voiam să plec în altă parte. În viața mea nu m-am simțit atât de nedreptățită, am simțit că sunt anihilată ca persoană în propria mea țară”, a mai precizat una din concurentele în concurs.

Alți doi participanți la concurs sunt revoltați de modul în care s-a desfășurat proba de interviu: “Comisia de concurs a intimidat candidații. Nu știm cum s-a desfășurat interviul lui Sorin Afloarei, dar în cazul nostru ni se repeta mereu dacă atât am avut de spus pe subiect, dându-se impresia că am răspuns incomplet”.

O altă participantă, depunctată la interviu, spune că membrii comisiei de examinare au avut o atitudine ostilă, de intimidare: ”Am răspuns cu multe detalii la întrebările puse, dar mă întrerupeau și îmi spuneau: «Sunteți sigură că atât aveți de spus?». Îmi dădeau senzația că am răspuns greșit. Am vrut să fac o sesizare la președintele ANCOM, dar am realizat că nu folosește la nimic, el este șeful celor care ne-au trântit pe noi la interviu”.

”La interviu ni s-a spus că se impune angajarea pentru o lună de probă și abia apoi încheierea unui contract pe perioadă nedeterminată. Aceasta m-a făcut să mă gândesc că ar fi putut relua concursul peste o lună, dacă nu ieșea acum cine trebuie”, mai spune una din concurente.

Din comisia de examinare au făcut parte contabila șefă de la ANCOM Iași, precum și o angajată de la Resurse Umane de la București, Andreea Lupu.

Sorin Afloarei nu a vrut să comenteze dezvăluirile făcute de contracandidații săi la ocuparea postului la ANCOM. A ascultat întrebările reporterului, apoi a închis telefonul.

Sorin Afloarei va avea un salariu care se apropie de 2.000 euro net, într-o instituție în care media salariilor pe anul în curs este de 2.200 euro net, conform bugetului aprobat în Parlament.

Într-un concurs pentru un post la ANCOM, desfășurat prin aceeași rețetă ca la Iași, Adelina Dincă, fiica lui Mircea Vasile Cazan, președintele liberal al Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației, și fiica lui Paul Stănescu de la PSD, Gabriela Modan, au ocupat primele două locuri .

Concurentele au luat note cu mult peste ale candidaților de pe următoarele locuri – 92,66 puncte pentru Adelina Dincă, respectiv 88,66 puncte pentru Alina Gabriela Modan.

Dacă vă întrebați de ce lucrurile merg prost în România, multiplicați cu cel puțin 10.000 întâmplarea petrecută la concursul pentru ocuparea postului ANCOM la Iași, și veți percepe o imagine care ar trebui să vă îngrozească: majoritatea funcțiilor din instituțiile statului sunt ocupate de persoane evaluate după alte criterii decât cele profesionale.


CLICK - Follow us on Google News