Fiul lui Mihai Șora: Relația familiei noastre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii 10 ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin mail – video

Fiul lui Mihai Șora: Relația familiei noastre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii 10 ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin mail - video

Tom Șora, unul dintre cei doi copii în viață ai filosofului Mihai Șora, a ținut o cuvîntare în Biserica Albă, la priveghiul marelui dispărut, în care a făcut o serie de dezvăluiri, ce par să inducă ideea că tatăl său a fost controlat strict în ultimul deceniu din viață, exact de când datează și relația, apoi căsnicia sa cu Luiza Palanciuc.

Afirmațiile lui Tom Șora întăresc cumva suspiciunile din spațiul public care afirmau că postările de pe conturile filosofului aparțineau de fapt soției sale, mai tinere cu 56 de ani, și că Mihai Șora era de fapt doar un produs de marketing.

Luând cuvântul la catafalcul tatălui său, Tom Șora, compozitor și artist plastic stabilit în Germania, a declarat că nu a fost anunțat de Luiza Palanciuc Șora de decesul tatălui său.

El a venit la biserică însoțit de Alexandru, nepotul lui Șora, și de strănepotul său, Nico.

La începutul discursului său, Tom Șora a anunțat că vorbește și în numele surorii sale, Sanda, care nu a putut fi prezentă la funeralii din cauza stării sale de sănătate, cel de al treilea copil al lui Mihai Șora, Andrei, decedând cu ceva timp în urmă.

”Nu aș venit să țin acest discurs dacă nu m-ași fi simțit obligat să fac lucrul ăsta. E spontan, nu l-am pregătit, l-am improvizat acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă aici s-au spus numai lucruri foarte frumoase; eu voi spune alte lucruri.

Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător, și anume o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook. Atunci, sâmbătă seara, sora mea mi-a spus că a murit tatăl nostru. Deci nu am fost înștiințat că a murit, am aflat cu totul întîmplător.

Relația noastră, a familiei noastre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii 10 ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin mail, a fost blocată. Nu puteam să dau telefon să vorbesc cu el, eram cenzurat. Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, nu am putut.

Acum trei ani am făcut o chestie specială: am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, din 2019 (Piața Victoriei, la împlinirea unui an de la mitingul din 10 august 2018 – N.R..), am venit spontan și acolo, practic, în piață, am vorbit cu tatăl meu și printr-o minune am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă.

Și acolo am vorbit și a fost destul de bine ce am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou, normal, la telefon, personal, cu tatăl meu care acum trei ani era lucid, se putea vorbi foarte bine cu el.

După vreo două săptămîni când m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai face. Imposibil, nu am mai putut vorbi cu el.

În acest moment al discursului lui Tom Șora, după ce mai întâi  a fost redus volumul microfonului, el a fost întrerupt de unul dintre preoți, care i-a spus să nu e momentul și locul potrivit: ”Nu aici, e slujba de înmormântare”.