FMI cere Guvernului să oprească creșterea pensiilor și Prima Casă

07 Iun 2019 | scris de Monica Pavelescu

După o perioadă de relativă absență din viața economică și socială a României, Fondul Monetar Internațional revine în fortă, recomandând Guvernului moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare, subliniind totodată importanța și nevoia de investiții publice, precum și corelarea creșterilor salariale cu productivitate. 

  • FMI cere Guvernului să oprească creșterea pensiilor și Prima Casă

Recomandările de mai sus reprezintă concluziile la care au ajuns reprezentanșii misiunii FMI care s-a aflat în România într-o vizită, nu de curtoazie, ci de evaluare a economiei.

Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, a explicat că, în timp ce creşterea economică ar putea rămâne în România la circa 4%, deficitul de cont curent va depăşi nivelul de 5% din PIB.

”În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, a  declarat Jaewoo Lee, într-o conferința de presă.

Reprezentanţii FMI susţin că deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar investiţiile pblice cât şi cele private au scăzut în ultimii ani, ceea ce afectează perspectivele de creştere.

”Deficitele au crescut foarte mult, faţă de vecinii din regiune, ceea ce nu este normal într-o perioadă de bunăstare şi creştere economică. Este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune. Un trend descendent îi va afecta mult mai sever pe cei cu venituri mici şi standardul lor de trai”, a mai spus oficialul FMI.

SHARE