Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre pandemie: Să vă fie foarte clar. Unul nu va rămâne neîmbolnăvit

Medicul Gabriel Diaconu spune că nimeni nu va scăpa de infectare, fie că este vaccinat sau nu.

Psihiatrul a făcut un nou apel, pe pagina sa de Facebook, sfătuindu-i pe cei care nu s-au vaccinat să o facă macar acum, în al-12-lea ceas.

De asemenea, el a prezentat şi riscul infectării pentru diverse categorii de persoane. Acesta spune că pentru persoanele trecute de 60-65 de ani riscul de a muri din cauza COVID-19 este de 15-20%.

_____________________________

”Izolare

Public, bravează.

În tot ce înseamnă comunicare online, protestează. Mai că nu există o enormitate, sau o nouă poveste tenebroasă despre oculte şi malversaţiuni obscure pe care să nu o redistribuie pe conturile de socializare.

Când vine vorba de vaccinare, spurcă în stânga şi în dreapta, înjură, acuză, arată cu degetul, batjocoresc, fac de ocară pe oricine se nimereşte. Doctor să fie. Dacă e cu imagine publică, şi mai bine.

Dar după aceea se mai întâmplă ceva. Direct, sau prin interpuşi, când cuţitul vine spre os. Când el, sau ea, sau cineva din familie se îmbolnăveşte, dacă situaţia devine rapid serioasă, încep cu rugăminţi:

poţi te rog să-mi faci rost de (medicamentul X sau Y, unele dovedite că au un minim efect în COVID, altele dimpotrivă). Sau, cutărică icsulescu e internat la spital, nu ştim nimic despre el, te poţi te rog interesa? Sau dacă are tot ce-i trebuie, dacă se ocupă medicii de el.

Dacă se ocupă medicii de el. Atenţie: dacă se ocupă medicii de el. Numim asta, în psihologie, clivaj. Numim asta, în psihologie, disonanţă cognitivă. Mie mi se rupe sufletul.

Nici loc să mă enervez nu mai am. E deja de largă răspândire că oamenii şi-au pierdut uzul raţiunii. Că sunt copleşiţi de spaime deja adânc înfipte în suflet. Frică, frică, frică peste tot şi n-ai cui să te întorci. N-ar trebui să fie aşa. Dar aşa arată câmpul de luptă, când n-ai minte, şi puţina de-o ai deja s-a tulburat.

Care sunt riscurile

Să vă fie foarte clar. Unul nu va rămâne neîmbolnăvit. Că e acum, la grămadă, când valul se rostogoleşte peste tot, că e mai târziu, când transmiterea va reveni, sporadic. Unul nu va rămâne neîmbolnăvit. E legea firii.

Vreme de – curând se fac – doi ani, tot ce-am făcut a fost să îndrăznim imposibilul: anume să explicăm în vorbe foarte simple, foarte clare, care e ameninţarea acestei infecţii.

Oamenii judecă, de fapt, foarte prost. Îşi măsoară şansele ca şi cum s-ar arunca din zbor cu paraşuta. Peste 90% şanse de vindecare? Mă bag, e suficient. Sunt atâtea alte lucruri, însă, pe care nu le iau în calcul.

Spre exemplu dacă bei alcool, dacă fumezi, dacă eşti gras, înseamnă că nu eşti foarte sănătos. Tu rişti să te îmbolnăveşti mai grav.

Dacă eşti trecut de 55 de ani, tu rişti să faci complicaţii COVID, mai ales dacă ai tensiunea arterială crescută şi diabet zaharat.

Dacă ai o boală cronică a plămânilor, astm sau emfizem sau bronşită, riscul iar e mai mare.

Cât de mare e riscul? Ajunge să fie, la cel trecuţi de 60 – 65 de ani, spre 15 – 20%. Adică dacă faci COVID ai o şansă din cinci că te va omorî. Mai nou trebuie să adaugi la asta şi faptul că nu mai ai acces la servicii medicale. Decât foarte greu pe celelalte specialităţi.

Şi va fi şi mai greu

Şi va fi şi mai greu. Fir-ar să fie de vocea Casandrei, doar nu v-am spus că va fi şi mai greu?

Rând pe rând v-aţi hlizit a mirare, şi v-aţi luat după aceia care mai degrabă v-au liniştit emoţiile decât să vă dea, clar, estimarea dezastrului.

Şi-acum suntem aici. Degeaba ne rugaţi. Degeaba mă rugaţi. Sunt mulţi oameni pe care îi pot suna, mai în toate judeţele. Dar ştiu, dacă sun, ce-au să-mi spună: e plin. Totul plin. Nu mai putem face faţă.

Aşa că bagă bine la cap: încă mai ai timp. Prea puţin, dar mai e.

Vaccinează-te azi. Că dacă te vaccinezi azi, măcar că e prima doză, măcar că e mono-doza, tot ai să fii un pic protejat. Altfel, următoarele săptămâni până faci imunitate după vaccin, minim 3 – 4 la număr, vulnerabil tot eşti.

Lasă internetul la o parte. Lasă fricile la o parte. Vezi-ţi de tine. Sau vezi-ţi de ai tăi, dacă sunt îndărătnici şi refuză să o facă.

Tu chiar crezi că toate ameninţările pe care le primim noi, medicii care încurajăm vaccinarea, sunt de la oameni de bine care-ţi vor ţie binele?

Dar cu ce te apără oamenii ăia, de fapt? Cum crezi tu c-au să te poată ajuta când ai să faci febră, când ai să tuşeşti, când ai să-ţi pierzi suflul?

Vezi tu pe careva dintre toţi amărâţii ăştia, că e Simion, că e Târziu, că e Şoşoacă, Georgescu sau mai ştiu eu cine, să-ţi facă vreun bine când ai să fii bolnav?

Vezi tu vreun popă anti-vaccinist să-ţi deschidă poarta către alt destin decât spre viaţa de apoi?

Noi în genunchi te rugăm: fie-ţi milă de tine, de viaţa ta, de viaţa copiilor tăi şi-a părinţilor tăi. Nu-ţi arunca zilele atât de uşor, pentru că cineva a zis la televizor că boala nu există, vaccinul e otravă şi doctorii duşmani.

Uită-te atent la doctorii duşmani, că muncesc zi lumină în spitale cu oameni ca tine, şi e al naibii de greu.

Încă mai îndrăznim să batem la poarta conştiinţei tale. E deja cam târziu.

Nu crezi?“, a scris psihiatrul Gabriel Diaconu, pe Facebook.