Galaţi. Studentă la Medicină, decedată după diagnostice greşite. Mama: «Avea dureri groaznice, iar chirurgul i-a spus că se alintă»

15 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Mama unei tinere în vârstă de 21 de ani din Galați, acuză o serie de nereguli petrecute la Spitalul Județean Galați, printre care neglijenţă şi erori medicale, în urma cărora fiica sa și-a pierdut viața. 

Galaţi. Studentă la Medicină, decedată după diagnostice greşite. Mama: «Avea dureri groaznice, iar chirurgul i-a spus că se alintă»

Mihaela Anghele, studentă la Facultatea de Medicină, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi cu dureri mari de spate. Cadrele medicale au trimis-o de două ori acasă, cu tratament ambulatoriu, primit în urma unor diagnosticări greșite.

Carmen Anghele, mama tinerei povesteşte calvarul prin care aceasta a trecut.

”Fata mea a acuzat nişte dureri de spate şi pe 28 octombrie, într-un puseu de durere a ajuns la Urgenţe cu salvarea. Am aşteptat şase ore până să i se pună un diagnostic.

I s-a spus că are lombosciatică, fără ca medicul să se apropie de ea. Un diagnostic greşit. Ne-au trimis acasă cu tratament, însă durerile nu s-au oprit. Vineri, fata mi-a spus: «Mami, mami, mă doare».

Sâmbătă dimineaţă , pe la ora 10.00, am venit din nou la urgenţe. O asistentă de acolo ne-a spus: «Pentru o durere de spate veniţi iar?» Au chemat iar doctorul, acelaşi diagnostic, tot aşa, pus de la distanţă: lombosciatică. I s-a dat Indomentacin şi o trimitere către RMN”, povesteşte Carmen Anghele.

Tânăra a plecat din nou acasă. Din păcate, starea de sănătate i s-a agravat. Sâmbătă dimineaţa, atunci când a mers la baie a descoperit o umflătură, un abces perianal.

A mers la urgenţe din nou, unde, într-un final, o doctoriţă a realizat greşeala făcută de colegii ei: ”Chemaţi repede chirurgul pentru că fata asta o să moară”.

”De acolo a început calvarul. A chemat un medic chirurg, care nu s-a purtat foarte profesional cu ea, după părerea ma. Ea avea dureri groaznice şi i-a spus fetei că se alintă. M-a dat afară din cabinet. Ea având dureri mari, nu a putut sta la consult. S-a supărat, a aruncat mănuşile.

Eu i-am zis să-i dea un un calmant, poate o ajută... şi atunci a început să ţipe la mine: «Vă uitaţi ce este în spatele spitalului, câte cazuri de COVID avem? Vorbiţi cu Raed Arafat să vă angajeze oamenii». 

Apoi, i-a spus fetei că dacă nu o operează, o să moară. Atunci fata s-a speriat şi a început să plângă: «Mami, mami, nu mă lăsa aici». Nu mai respira, s-a învineţit... Am plecat acasă, însă duminică, la ora 4.00, m-am întors cu ea... Voma şi făcea temperatură”, povesteşte mama fetei. 

Ajunsă din nou la spital, au  fost nevoite să aştepte o zi întreagă rezultatul testului PCR. Mama spune că fata avea frisoane şi temperatură mare, însă cu toate acestea nimeni nu a venit să-i aducă nici măcar o pătură.

”Am aşteptat ore în şir rezultatul la testul PCR. Fata avea frisoane, am cerut o pătură, nu mi-au adus nimic. M-am dezbrăcat de haine, am pus hainele peste ea, m-am pus şi eu peste ea să o încălzesc.

L-am rugat pe soţ să aducă o pătură din maşină, să o încălzim. Am cerut un termometru asistentelor. Mi-au spus că o să-mi aducă, dar nu au mai venit. Ca să nu le mai deranjez, au tras un paravan. Au intervenit şi oamenii care erau acolo că să ne ajute cu ceva.

A venit doamna doctor Şandru, căreia i s-a făcut milă de noi şi i-a administrat o perfuzie, dar târziu, pe la ora 18.00-19.00. Nu i-a dat însă nimeni niciun calmant”, mai spune mama fetei.

Mama fetei mai spune că aceasta a avut rezultate relativ bune la analizele făcute înainte de operaţie. Însă, după intervenția chirurgicală, acestea au fost dezastruoase, fiind descoperită o infecție cu mai multe bacterii.

A  cerut inclusiv transferul la alt spital, dar a fost refuzată motivul fiind că pacienta nu este transportabilă. Pe 14 noiembrie, Mihaela Anghele a murit.

”Luni dimineaţă m-au sunat că fata este în stare foarte critică şi nu ştiu dacă scapă cu viaţă. Mi-au spus că e nevoie  e altă operaţie abdominală. Mi-am dat acordul, au operat-o. A ieşit din operaţie, dar mi-au spus că este în stare gravă şi nu se ştie dacă rezistă. V

ineri am fost la domnul doctor, care mi-a spus că nici în ziua de astăzi noi nu ştie cu exactitate diagnosticul fetiţei. Duminică la ora 11.00, analizele ei erau bune, iar după operaţie analizele era dezastruoase…

A doua zi au început să-i apară Ecoli şi Klebsiell, despre care ştiu că țin de o infecţie intraspitalicească, i-au cedat organele, au intubat-o.

Am cerut transfer de foarte multe ori, mi-au spus că este netransportabilă, că dânşii nu semnează, mi-au spus să o iau eu pe semnătură…, dar vă daţi seama eu ca mamă... Mi-a fost teamă”, spune Carmen Anghele.

Familia fetei a făcut plângere la spital şi vrea să se adreseze Parchetului pentru stabilirea vinovaţilor.

”Vreau să plătească cei care au greşit, fetiţa mea nu o mai aduce nimeni înapoi…dar  nu vreau să nu mai păţească nimeni ce a păţit ea. Vii la urgenţe, ţi se dau două diagnostice greşite, de abia a patra oară se sesizează cineva şi o internează”, spune mama fetei.

Conducerea Spitalului Judeţean Galaţi a început o anchetă, în urma plângerii depuse de familia Mihaelei.

”Pacienta a fost internată în spitalul nostru, unde a beneficiat de toate îngrijirile medicale şi investigaţiile necesare. Aceste îngrijiri au fost adaptate în permanenţă la modificările clinico biologice şi imagistice apărute pe durata spitalizării. Din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă.

Pe toată durata internării s-a ţinut legătura cu mama pacientei şi, în momentul de faţă, ne pare nespus de rău de pierdere suferită. Sesizare care a fost depusă în cursul dimineţii urmează să fie analizată, rezultatul urmând a fi transmis mamei pacientei”, a declarat Violeta Şapira, reprezentantul Spitalului Judeţean. 


CLICK - Follow us on Google News