Emilia, o gâscă dintr-o specie protejată de lege, ucisă, tranşată şi dată la câini, în Brăila, după 10.000 de km de zbor

24 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

O altă poveste adevărată despre cât de înfrățiți și cât de mult iubesc natura și mediul unii dintre români... O gâscă cu gât roșu, specie protejata de lege, a zburat mai bine de 10.000 de kilometri pentru a ajunge în Brăila, unde și-a găsit sfârșitul, fiind ucisă, tranșată și dată la câini.

Emilia, o gâscă dintr-o specie protejată de lege, ucisă, tranşată şi dată la câini, în Brăila, după 10.000 de km de zbor

Emilia era o gâscă cu gât roșu care avea instalat un cip cu ajutorul căruia transmitea, din 30 în 30 de minute, date despre procesul de migrație al speciei sale proiectului ”Life for Safe Flight”.

În cele nouă luni în care a purtat emiţătorul, Emilia a transmis ornitologilor informaţii extrem de valoroase – peste 7.200 de locaţii GPS, mai mult decât oricare altă gâscă cu emiţător din proiect - și a zburat peste 10.000 de kilometri.

A cuibărit pe valea râului Pyasina din Siberia, a zburat prin cele mai dure locuri de pe ruta de migraţie – şi-a petrecut mare parte din toamnă în Kazahstan, în plin sezon de vânătoare. A trecut şi prin Ucraina, iar pe 21 noiembrie a ajuns în România, unde a mai trăit două luni.

Pe 15 ianuarie, semnalele primite de la emiţătorul Emiliei indicau faptul că pasărea se află în curtea unei case din judeţul Brăila. Informația demonstra clar că păţise ceva.

Pe 16 ianuarie, un grup de biologi de la Societatea Română de Ornitologie, de la Bulgarian Society for the Protection of Birds şi reprezentanţi ai AGVPS, însoţit de comisari ai Gărzii de Mediu şi de poliţişti au vizitat locul din care primeau semnale de la emiţător.

La fața locului au găsit pene jumulite şi intestinele păsării lângă cuşca unui câine din gospodărie.Proprietarul a spus că îşi lasă câinii liberi şi că aceştia au adus 3-4 gâşte, nu doar una.

După vizita pe teren, emiţătorul şi datele transmise de el au fost supuse unei analize de către experţii din proiect, solicitându-se chiar şi o opinie neutră, de la un reprezentant de la Societatea Norvegiană de Ornitologie, dr. Thomas Aarvak.

Conform datelor studiate, pasărea s-a comportat ”relativ normal” până în jurul orei 17, de la următoarea locaţie indicată de emiţător, practic, ea fiind nemișcată. A străbătut o distanţă de 2,4 kilometri într-o oră, o viteză total anormală pentru o pasăre din specia sa.

O altă informație semnalată este temperatura păsării, care a scăzut brusc la ora 14,57 – din acel moment, senzorul indicând temperatura unei păsări care a murit.

Expertul norvegian consultat este de părere că, practic, pasărea a fost probabil ucisă pe câmp, în zona de hrănire.

Mai departe, datele furnizate prin emiţător arată că pasărea a plecat din câmp, dar nu spre direcţia sud, unde avea locul de înnoptare, de unde venise la hrană, ci în direcţia total opusă – nord, spre satul brăilean Victoria. Este un comportament cu totul atipic pentru pasăre, dacă ar fi fost în viaţă. De obicei, în jurul orei 17,00 gâştele se întorc la locul de înnoptare.

Proprietarul curţii unde a fost găsit emiţătorul susţine că pasărea a căzut din cauza ceţii şi a fost ucisă și mâncată de câinii săi, dar această versiune este plauzibilă, în opinia ornitologilor, din următoarele motive:

- emiţătorul a fost detașat cu grijă de pe corpul gâștei. Hamul care ţine emiţătorul este din teflon, iar şnururile au fost tăiate şi arse cu precizie, nu sunt urme care să certifice că au fost masticate de un câine.

- inelele ornitologice au fost scoase de pe picioarele Emiliei şi nu sunt semne de intervenţie a câinelui: urme de dinţi, distrugere. Un câine nu ar fi putut scoate inelul fără să-l deformeze. Este un indiciu clar că un om a tăiat picioarele păsării şi a scos inelele.

- toate datele din emiţător arată că pasărea a murit în zona de hrănire sau lângă sat, iar apoi cadavrul a fost transportat în sat. Datele din emiţător: viteza de zbor, altitudinea, temperatura, susţin această ipoteză.

Concluziile expertizei au fost trimise de Societatea Ornitologică Română către Poliţia Judeţului Brăila, care investighează cazul suspect de braconaj.


CLICK - Follow us on Google News