3dots.ro

Gheorghe Mărmureanu: ”Le transmit românilor să stea liniștiți. Seismele mari din Turcia nu au activat niciodată nimic în Vrancea”

Gheorghe Mărmureanu: ”Le transmit românilor să stea liniștiți. Seismele mari din Turcia nu au activat niciodată nimic în Vrancea”

Din articol:

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a explicat despre cum s-a produs cutremurul de 7,8 grade din Turcia și a ținut să sublinieze că mișcarea plăcilor tectonice din acea zonă geografică, nu le va afecta România.

”Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu pentru Libertatea.

Gheorghe Mărmureanu a explicat și traseul undei seismologice, care a produs cutremurul din Turcia.

”Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră. Istanbulul este afectat, și aici este problema cu această falie.

Apoi, se merge mai departe, se traversează Bosforul și se ajunge spre nordul Africii”, a spus expertul, cu o experiență de peste 50 de ani în observarea activității seismologice.

Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, nici cutremurele care au loc în Grecia nu afectează țara noastră, iar următorul seism major în România nu va fi, potrivit estimărilor, mai devreme de 2040.

”Să știți că nici cutremurele grecești nu afectează România, chiar dacă și ele sunt activate de partea turcească. Eu m-am ocupat mulți ani de această zonă, așa că le transmit românilor să stea liniștiți.

Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, a mai afirmat expertul.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs