Gheorghe Zamfir: Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național

Gheorghe Zamfir: Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a respins solicitarea fondatorului trupei Phoenix, Nicu Covaci, de a deveni membru al asociației.

În răspunsul pe care l-a oferit cererii lui Nicu Covaci, UCMR motivează respingerea cererii lui Nicu Covaci prin faptul că nota obținută de artist la examenul profesional, solicitat candidaților care nu au studii superioare de specialitate, a obținut doar 7.60, sub media de promovare – 8,00.

La o scurtă trecere în revistă a listei cu membrii UCMR, publicată pe site-ul instituției, se poate constata prezența unor ”respectabili” compozitori și muzicologi precum Adrian Copilu Minune, Catalin Măruță, Dan Armeanca, Selly, Marius de la Arad, Tita Bărbulescu, Marius din Frankfurt, Mihaela de la Vilcea, Demonu, Viorel de la Constanța, Dan Ciotoi sau Romeo Fantastick…

Deși există curiozitate în legătură cu notele obținute la examenul de admitere în uniune de cei menționați mai sus , probabil că ea nu va fi satisfăcută niciodată…

Până una alta, Nicu Covaci va trebui să se consoleze cu vorbele unui confrate în suferință, Gheorghe Zamfir, primit în UCMR în 2005, după zeci de ani de activitate muzicală.

”Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine.

Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore.

Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național.

Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, i-a scris Gheorghe Zamfir lui Nicu Covaci.