A murit Gianluca Vialli, legendarul atacant al Italiei

După Mihajlovic și Pele… fostul fotbalist Gianluca Vialli a murit la vârsta de 58 de ani, după ce a renunțat de curând la funcția de șef al delegației naționalei Italiei pentru a se concentra pe tratamentul său împotriva unui cancer la pancreas, informează The Guardian.

”Lumea fotbalului este în doliu: a murit Gianluca Vialli!”, a titrat  Gazzetta dello Sport, în timp ce Corriere dello Sport a notat: ”Ciao, Stradivialli. Odihnește-te în pace!”.

”Ne-ai dat atât de mult, ți-am dat atât de mult: da, a fost dragoste, reciprocă, infinită. O iubire care nu va muri astăzi odată cu tine. Vom continua să te iubim și să te adorăm pentru că – după cum bine știi – ești mai bun decât Pelé”, a transmis Sampdoria, clubul la care Vialli a cunoscut consacrarea fotbalistică.

Gianluca Vialli a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în 2017 și a fost supus radioterapiei și chimioterapiei în noiembrie 2018. Inițial, el a anunțat că s-a vindecat în aprilie 2020, dar în decembrie 2021, boala a revenit.

Explicând decizia sa de a renunța la naționala Italiei, Vialli a spus pe 14 decembrie: „Scopul este s-mi folosesc toate energiile psiho-fizice pentru a-mi ajuta corpul să depășească această fază a bolii, pentru a putea face față noilor aventuri de îndată ce e posibil și împărtășiți-le cu voi toți”.

Gianluca Vialli este căsătorit cu Catheryn, o englezoaică alături de care are două fiice, Olivia și Sofia, care i-au fost alături în acești ani grei.

Alături de naționala Italiei, Gianluca Vialli a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1990, organizat chiar în Italia.  A jucat 59 de meciuri și a marcat 16 goluri în tricoul naționalei Italiei.

Cu el în echipă, Sampdoria a cucerit singurul titlu de campioană din istoria clubului, în sezonul 1990-1991. A făcut cuplu în atac cu Roberto Mancini, iar cei doi erau porecliți ”gemenii golului”. A mai cucerit trei Cupe ale Italiei cu Sampdoria (1985, 1988, 1989), precum și o Supercupă a Italiei (1992).