DNA. Gigi Becali, urmărit penal pentru spălare de bani

19 Noi 2019 | scris de Monica Pavelescu

DNA a anunțat, în mod oficial, că Gigi Becali şi nepotul său, Vasile Geambazi, sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani, fapte care ar fi fost săvârşite în perioada 2014-2019. Cei doi ar fi beneficiat de supraevaluarea unui teren, iar banii obţinuţi de la ANRP au fost ascunşi prin operaţiuni bancare.

DNA. Gigi Becali, urmărit penal pentru spălare de bani

În aceeaşi cauză, DNA anunţă că s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un evaluator desemnat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave.

”Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. Bucureşti, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi urmăriți ar fi disimulat proprietatea şi dreptul de dispoziţie asupra despăgubirii.

”De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate şi reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operaţiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării şi ascunderii sumei de originea ilicită. Aceştia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăţi comerciale şi ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, mai transmite DNA.

Becali şi nepotul său s-au prezentat, marţi dimineaţă, la sediul DNA.