3dots.ro

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Drepturilor Pacienților, despre cazul de la Urziceni: ”Medicul pur și simplu dormea“

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Drepturilor Pacienților, despre cazul de la Urziceni: ”Medicul pur și simplu dormea“

Din articol:

România pare să scârțâie din toate balamalele, în toate domeniile ce țin de asistență medicală sau socială.

Încă o dată trebuie atrasă atenția că nu e vorba doar de organizarea sistemului, de aspectul financiar, cât mai ales de degradarea calității umane a personalului, lipsit de vocație și empatie, capabil să privească lipsit de reacție la dramele care se petrec sub ochii lor…

Cumva s-a împământenit ideea că ș-așa nu sunt plătit ca în străinătate, cu cât muncesc mai puțin, cu atât mai bine.

Ultimele evenimente intens comentate de opinia publică arată că sistemul de protecție socială este incapabil să protejeze bătrânii vulnerabili din aziluri și că cel de sănătate își umilește pacienții pe banii lor…

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Drepturilor Pacienților, cunoaște bine cazul gravidei de la Urziceni, nevoită să nască pe asfalt, după ce fusese evacuată din spital, fără a fi măcar consultată:

”Ceea ce s-a întâmplat acolo este un fenomen pe care noi îl întâlnim destul de des. E important să spunem asta, că poate unii dintre managerii de spital sau dintre medici se trezesc la realitate.

Știm foarte bine că în 2018 s-au majorat salariile personalului medical, inclusiv plățile gărzilor, chiar dacă mulți nu sunt chiar mulțumiți.

Problema e că un medic de la spitalul din Urziceni ia aceiași bani pe care-i ia un medic de la Spitalul Floreasca sau Municipal din București. Deci, este anormal ce se întâmplă, în condițiile în care cei de la Urziceni fac gărzi «în pijama».

Ce înseamnă asta? Adică dorm. Este fenomenul de «gardă în pijama» și am verificat la mai multe spitale, orășenești, în general.

Nu vorbesc de cele din centrele universitare, ci de cele orășenești, uneori, municipale. Acestea au mai multe linii de gardă, dar stă un medic, iar restul dorm“, a declarat președintele ANDP pentru adevărul.ro.

Vasile Barcu spune că asistentele sunt îndemnate să nu-i deranjeze pe medici atunci când dorm în gardă:

”Este o mare problemă aici. Iar la Urziceni, tocmai asta s-a întâmplat: pur și simplu, medicul dormea, deși la momentul respectiv erau trei medici de gardă în tot spitalul, toți dormeau.

Asistenta nu a îndrăznit să-i trezească pentru că, altădată, când asistentele i-au trezit, au fost apostrofate de medici. Li s-a spus: «De ce mă trezești pe mine pentru un caz ca ăsta? Tu nu ai văzut că poate să aștepte până la 8 dimineața, la Ambulator, sau până la 7 când începe programul în spital?».

De regulă, pacienții nu se duc la ora 5 dimineața la spital, dar gravida aceasta intrase în travaliu de pe la 2 noaptea. Și până au găsit pe cineva să o ducă la spital, plus că e ceva distanță, au apucat să o ducă la Urziceni“.

Acolo, mai spune Vasile Barbu, s-au adresat la compartimentul de primiri urgențe, unde nu era prezentă decât o asistentă. ”Compartimentele de primiri urgențe sunt coordonate operativ nu de manageri, ci de DSU. Nimeni n-a vorbit până acum despre asta”.

Motivul pentru care asistenta nu i-a oferit gravidei nici măcar un pat și a scos-o afară pe trotuar a fost acela că ar fi trebuit să completeze niște hârtii de transfer, pe care medicul care dormea ar fi trebuit să le semneze.

Potrivit lui Vasile Barbu, asistenta medicală în cauză a fost amendată cu 2.000 de lei de Inspecția Sanitară de Stat și tot cu atât și managerul instituției sanitare.

Medicul care dormea nu a fost amendat pentru că legea nu spune că nu ai voie să dormi în timpul gărzii și a invocat faptul că nu l-a trezit asistenta: ”Păi cum să-l trezească dacă asistentele sunt terorizate de medici atunci când îi deranjează în timpul somnului?“.

”Familia este una foarte săracă, partenerul femeii lucrează pe șantier, din câte am înțeles. Am mai avut cazuri de gravide care s-au dus la Urziceni și au fost trimise la Slobozia cu mașina privată.

Nu e primul caz în acel spital. Acolo este un management prost, este în funcție o persoană numită politic de autoritățile locale, dar nu cunoaște sistemul de sănătate și nu are cultură medicală. Actualul manager este economist și a lucrat anterior pe la fermele agricole private, după care a fost consilier la primărie“, mai spune Vasile Barbu.

Ministerul Sănătății nu-l poate da afară managerul de spital din Urziceni atât timp cât indicatorii din contractul de management sunt buni. Și chiar sunt buni, explică Barbu, pentru că spitalul rezolvă numai cazuri de complexitate scăzută pentru care primește suficienți bani de la Casa de Sănătate.

”Spitalul e ca vai de el. Nu cumpără materiale sanitare, medicamente, dezinfectante, alimente etc. iar Casa îi decontează pe serviciu. Dacă o secție declară 300-400 de pacienți pe lună, înmulțit cu 1.800-2.200 de lei, rezultă un venit care le convine.

Banii de salarii pentru medici vin de la minister și le convine că au și venituri, și indicatori economici. Dar în privința calității sunt la pământ. Foarte mulți dintre indicatorii importanți nu sunt trecuți în contractul de management“, explică Vasile Barbu.

Într-un comunicat trimis marți presei, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România se declară revoltată de modul repetat în care pacienții români sunt umiliți în sistemul de sănătate.

”Este absolut incredibil ca o femeie însărcinată în luna a noua să nu fi fost nici măcar consultată și lăsată să plece fără ca nimeni din personal să nu se fi preocupat de riscurile la care este expusă dacă pleacă“, potrivit documentului citat.

Potrivit aceleiași surse, cazurile de la Urziceni – al gravidei și al bărbatului de 32 de ani, consultat pentru dureri puternice în piept și trimis acasă unde a și decedat – sunt doar exemple mediatizate.

”Însă pacienții sunt tratați identic sau mai rău în multe din spitalele din România, sunt ignorați, plimbați din spital în spital, iar responsabilitatea nu și-o asumă nimeni“, mai spun reprezentanții COPAC.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs