3dots.ro

Grigore Leșe: Melodia ”Așa-i românul” este ungurească!

Grigore Leșe: Melodia ”Așa-i românul” este ungurească!

Într-o declarație fără echivoc, artistul Grigore Leşe susţine că melodia ”Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar.

De asemenea, Grigore Leşe afirmă că melodia ”Noi suntem români” nu este una reprezentativă pentru muzica românească și pentru poporul român.

””Noi suntem români” este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: «Noi suntem bulgari», iar ungurii – «Noi suntem unguri»”. Sau «Aşa-i românul»”.

Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – N.R.) cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.

Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. «Mă rog fierbinte», spune textul, «pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!». Nu! «Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu», adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe, la Prima TV.

Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională.

”Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: «Ale cui sunt hainele?». «Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie», a mai spus Grigore Leşe.

Realizator de radio și televiziune, profesor universitar de etnomuzicologie, autor a patru cărți, Grigore Leșe este doctor în muzică și doctor Honoris Causa al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs