Gunoaie cu însemnele armatei americane, descoperite într-o zonă greu accesibilă din munţii României 

10 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

 Una din ideile preconcepute pe care le avem despre noi, românii, este aceea că ne-am fi adunat într-una dintre cele mai neciviliizate națiuni de pe glob. Descoperirea făcută de un motociclist tot teren, la antrenament printr-o zonă izolată din Buzău, ne demonstrează că suntem prea duri cu noi...

Gunoaie cu însemnele armatei americane, descoperite într-o zonă greu accesibilă din munţii României 

La începutul lunii iunie, pe dealurile împădurite dintre Monteoru şi Haleş, în județul Buzău, s-au desfășurat, timp de aproape două săptămâni, o serie de aplicaţii militare ale forţelor de reacţie rapidă din patru ţări membre NATO: România, Germania, Olanda şi Statele Unite ale Americii, în care au fost dislocaţi aproximativ 1.300 de militari şi peste 30 aeronave militare. 

Iar MApN chiar le-a cerut scuze atunci scuze localnicilor pentru deranjul produs de exerciţiile ce au inclus mijloace pirotehnice, atât ziua cât şi noaptea.

Un motociclist buzoian, care se antrena pe creasta dealului Ciuhoiu a descoperit în zona în care s-a desfășurat aplicația menționată un peisaj dezolant. 

”Eram cu motocicleta, împreună cu un amic, şi ne-a atras atenţia poiana invadată de gunoaie. Am găsit bidoane de apă îmbuteliată în Ungaria şi ambalaje de mâncare pe care scrie Department of Defense, folosite de militarii americani”, scrie Ovidiu Turcea. 

Pe o suprafaţă de câţiva metri pătraţi erau împrăştiate pet-uri în care a fost apă şi ambalajele pachetelor de mâncare pe care le-au consumat. 

Pe ele scrie Meal, Ready to Eat (MRE) Individual, în traducere: mâncare gata de servit - o raţie militară americană pentru 24 ore, concepută de armată pentru a oferi unui soldat energia de care are nevoie pe câmpul de lupta sau antrenament şi include printre alimente şi energizante un mic kit de supravieţuire în pădure, gen chibrituri, hârtie igienică. 

”Nu ştim dacă gunoiul a fost lăsat aşa chiar de militarii americani sau a fost împrăştiat de sălbăticiuni sau localnici dintr-un loc în care ar fi fost strâns. Vrem să trimitem poze chiar Ambasadei Statelor Unite”, spune Ovidiu Turcea.  

Raţiile cu mâncare ale US Army nu au fost destinate exclusiv soldaţilor americani, ci au fost împărţite şi militarilor din armatele partenere. Inclusiv soldaţii români participanţi la exerciţiu au primit astfel de recipiente.