Guvernul privatizează programele naţionale de sănătate. Prețul sănătății, mai mare pentru pacienții cu venituri mici

25 Ian 2020 | scris de Anita Raicu

Programele derulate de CNAS reprezintă o foarte importantă sursă de venit pentru spitalele publice. Dacă spitalele private sunt orientate spre maximizarea profitului, programele sunt însă menite tocmai să sprijine pacienţii care nu îşi pot permite din să achite tratamente extrem de scumpe: precum intervenţii cardiovasculare sau tratamente de cancer.

Guvernul privatizează programele naţionale de sănătate. Prețul sănătății, mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Marea majoritate a programelor naţionale există pentru că e nevoie de finanţare suplimentară de la stat şi sunt pe arii patologice unde nu se face profit, pe oncologie sau chirurgie cardiovasculară etc.

Prin modificarea unui simplu alineat, Guvernul Orban va liberaliza complet accesul spitaltelor şi clinicilor private la fondurile pentru programele naţionale de sănătate.

Potrivit cotidianului Libertatea, pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de Guvern care aduce mai multe modificări la Legea Sănătăţii. Mai exact, se schimbă alineatul 52c), care va  produce schimbări majore în privinţa finanţării sănătăţii, putându-se direcționa sume de zeci de milioane de euro către sistemul privat.

În prezent, clinicile şi spitalele private puteau participa la programele naţionale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program era depăşită .

Prin modificarea ce urmează să fie operată la Legea Sănătății, furnizorii privaţi de servicii medicale vor fi puşi exact pe acelaşi plan cu spitalele publice, deci vor putea accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

Majoritatea experților afirmă că acest tip de privatizare a unor programe de sănătate în valoare de de zeci de milioane de euro nu va face decât să accentueze decalajul între accesul celor bogaţi şi al celor săraci la servicii.

Un exemplu în acest sens este cazul unui bolnav de cancer care intră în programul de oncologie şi care optează pentru internarea într-un spital public, în detrimentul unei instituţii privat acolo unde i s-ar putea cere coplata (sau taxa pentru serviciile hoteliere) - în valoarea de mii sau zeci de mii de euro, care va fi dezavantajat, pentru că o parte dintre fondurile pe care le primea spitalul public vor merge către privat.

În cazul dializei şi al radioterapiei, implicarea privaţilor este justificată, deoarece sistemul public pur şi simplu nu deţine capacitatea necesară pentru a acoperi cum trebuie aceste programe. Este un gol suplinit, în baza legii actuale, care spune că furnizorii privaţi pot prelua nevoile acoperite de sistemul public. Şi în programele de oncologie (inclusiv cel de cost-volum în care sunt decontate cele mai scumpe medicamente) spitalele/clinicile private joacă un rol semnificativ.