Horia Colibășanu și colegii săi, surprinși de avalanșă în Himalaya

Autor:

Data:

Echipa de alpiniști româno-slovacă compusă din Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor a trecut printr-un mare pericol, după ce o avalanșă le-a lovit cortul la altitudinea de 6.800 de metri.

Grupul de alpiniști încerca să stabilescă o rută nouă de ascensiune către vârful Dhaulagiri (8167 metri) din  Himalaya. EI și-au găsit scăparea după ce au tăiat cortul cu briceagul și s-au adăpostit pe timpul nopții într-o grotă.

”Avem vești din expediție și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toți.

Noaptea trecută, la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși.

Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1.

Horia a transmis de acolo că toți trei sunt teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază. În funcție de vreme și de celelalte condiții vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea”, e comunicatul postat pe pagina de Facebook a lui Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu este recunoscut pentru ascensiunile sale pe cele mai înalte vârfuri ale lumii fără a folosi oxigen suplimentar sau șerpași și are un palmares impresionant.

Printre vârfurile cucerite se află  K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).

Leave a Comment