Iași. Proprietarul unei fabrici de medicamente, în valoare de 20 de milioane de euro, a decis să cedeze societatea angajaților săi

Christache Zanoschi (în imagine) este medic primar obstetrică şi ginecologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, membru în Societatea Inventatorilor din România şi a fost premiat de către Academia Română cu cea mai înaltă distincţie ştiinţifică din ţară.

Christache Zanoschi este și proprietarul fabricii de medicamente Ircon, din Iași, o afacere estimată în acest moment la 20 de milioane de euro.

Cele mai vândute produse ale Ircon Iași sunt cele care tratează infecţiile vaginale şi de la nivelul colului uterin.

”Întâi a fost o glumă, dar apoi am văzut că au nişte efecte foarte bune în practică şi de la o activitate mică, apoi a fost o cerere foarte mare, nu aveam cu ce face faţă.

Lucram într-un imobil mic, apoi au venit normele UE care ne-au obligat să implementăm diverse aspecte ale liniei de producţie, fabricare în anumite condiţii şi a trebuit să ne mutăm. Apoi s-au făcut toate, cu sacrificii uriaşe din partea fiecăruia”, îşi aminteşte de începuturi Christache Zanoschi. 

Christache Zanoschi spune că a refuzat ofertele primite pentru cumpărarea firmei sale şi doreşte ca societatea să rămână mai departe angajaţilor care i-au fost alături în tot acest timp.

”Nu s-a pus problema să ies pe piaţă şi să îmi ridic poalele în cap şi să vând. Au venit alţii şi au întrebat şi le-am spus că nu e de vânzare. Punem punct şi nu discutăm despre asta. Noi am primit altfel de educaţie, generaţia asta mai în vârstă.

E normal să primească şi angajaţii mai mult. Noi toţi facem eforturi uriaşe pentru a plăti taxe, pensii speciale, salariile bugetarilor şi ale altora care trăiesc pe seama noastră.

Pentru un om care primeşte 2.000 de lei, de fapt, firma cheltuieşte cu el 3.600 de lei. Este cumplit ce se întâmplă. Nişte nenorociţi care nu se implică, este o mizerie uriaşă”, a declarat Zanoschi. 

Angajaţii nu au aflat încă în mod oficial planul patronului lor, iar acesta spune că urmează să discute cu aceștia, pentru a pune la punct problemele din punct de vedere contabil.

”Fiecare va primi părţi sociale, trebuie să vedem condiţiile în care se va face. Eu am decis asta de mult, dar alţii nu au luat-o în serios.

Noi avem multe produse care sunt de o calitate excepţională. Nu le putem vinde aşa cum ar trebui. Sunt firmele străine care vin cu tot felul de produse şi ne iau faţa.

Colegii s-au implicat foarte mult, sunt foarte multe date care trebuie gestionate, avem multe controale. Am încercat să facem ceva de calitate care ajută şi asta e o satisfacţie.

Personalul care are studii superioare va avea alt statut, ceilalţi mai puţin, fiecare cât a muncit. Sunt şi pensionari care au ajutat foarte mult şi vor primi şi ei.

Trebuie să se bucure şi ei cumva, va fi în jur de 200- 300 de mii de euro de persoană. Dacă mai pui şi dotările, partea ştiinţifică, este mult mai mult, dublu, triplu”, a mai spus medicul ieşean. 

Christache Zanoschi este sigur că angajaţii săi vor duce mai departe ceea ce au construit în ultimii 21 de ani. Eș spune că va urmări îndeaproape activitatea fabricii şi nu se va îndepărta imediat după ce acţiunile vor fi împărţite către angajaţi.

”Eu nu sunt ca orice persoană care are o fabrică de medicamente sau afacere. Sunt atipic în ceea ce fac pentru că vreau să fie de folos comunităţii. Eu nu văd lucrurile aşa, din punct de vedere economic.

Toată lumea mă întreabă dacă am scos ce am investit? Nu m-am gândit la asta niciodată. Lumea se bucură de produsele noastre şi asta contează”, a mai declarat doctorul Christache Zanoschi.