România pentru străini, între clișee și realitate: «Am crezut că țiganii sunt populație majoritară» 

23 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Mai mulţi tineri străini au locuit în ţara noastră timp de un an de zile, în cadrul unui proiect de voluntariat - VolGreen, având astfel ocazia să viziteze România să verifice clișeele şi să-şi creeze propriile experiențe opinii și impresii despre ţara noastră.

România pentru străini, între clișee și realitate: «Am crezut că țiganii sunt populație majoritară» 

Un articol publicat de cotidianul Adevărul adună în același loc diferențele dintre preconcepții și realitatea pe care au întâlnit-o voluntarii străini în România.

”Noi, francezii, credem că ştim destul de multe despre români şi România, dar în realitate, aici, am realizat că nu ştim mai nimic despre voi, sau ceea ce se ştie este departe de realitate.

Avem impresia că totul se rezumă doar la problemele pe care le provoacă unii dintre conaţionalii dumneavoastră, în Franţa; că aici toţi oamenii sunt sărmani, care fură lucruri şi care caută prin gunoaie, tot felul de clişee legate de etnia romă şi altele de genul acesta.

Auzisem de capitală, de Bucureşti, dar în rest nu ştiam mare lucru până să vin aici”, a recunoscut Valentin Patrili, un voluntar VolGreen din Franţa.

”Am crezut că țiganii sunt populație majoritară”  

”Înainte de a veni în România, şi eu credeam tot în anumite clişee şi anume că tot ce este la vest de Turcia musai trebuie să fie foarte bogat, foarte frumos şi perfect.

Pe de altă parte, şi noi avem ţiganii noştri, ca şi voi, doar că noi le spunem ”roman”, motiv pentru care atunci când spui ”Romania”, toată lumea are impresia că toţi locuitorii sunt ţigani.

O greşeală care se face deseori din cauza acestei denumiri pe care voi le-aţi dat-o ţiganilor, cea de ”romi”. Prin urmare, am crezut, tocmai din acest motiv, că ei sunt populaţie majoritară în România”, mărturisește Murat, un tânăr kurd din Turcia. 

”Nu te duce în România, fiindcă acolo toți fură”

”Înainte de a veni în România, nu auzisem decât de Transilvania, Dracula şi de românii care comit infracţiuni în Italia. Nu ştiam mare lucru despre această ţară, doar faima negativă.

Când am povestit în Italia că voi merge în România, toată lumea mi-a spus: ”nu te duce, fiindcă toţi acolo fură”.

Am avut de ales între Anglia, Germania şi România şi m-am gândit că acest lucru reprezintă de fapt o oportunitate de a descoperi adevărul din spatele vorbelor, a faimei negative legate de români. Iar în acest fel, am posibilitatea să schimb preconcepţiile unora, precum părinţii mei, despre acest lucru”, a povestit Irene Scalfi, din Italia.

Dincolo de preconcepţii, tinerii voluntari spun că, în afară de ospitalitatea localnicilor, au avut ocazia să descopere multe lucruri şi locuri uimitoare în ţara noastră,  

”Aveți case care se aseamănă cu cele din Alpii Francezi

”Primul lucru care m-a şocat în România a fost arhitectura clădirilor, chiar de când am coborât din avion, la aeroport. Mare parte dintre case, mă refer la vilele care folosesc lemn în construcţie, se aseamănă cu ceea ce noi suntem obişnuiţi să vedem doar în zonele montane, din Alpii francezi. 

 

Ţin minte prima dată, când am venit în România, că mă uitam ca disperatul, şi mă minunam, la toate casele pe care le vedeam.

În timp, însă, am avut ocazia să văd diferenţele arhitecturale dintre regiunile ţării. Pentru că în Transilvania arhitectura este de inspiraţie habsburgică, nemţească, în timp ce în Bucureşti, ca în toată jumătatea de sud a ţării, se vede influenţa comunistă. Cel mai mult mi-a plăcut arhitectura din Transilvania. Prin urmare, arhitectura din România m-a şocat cel mai mult”, recunoaşte Valentin Patrili, francezul.  

”Pentru noi, arhitectura clădirilor din România este destul de diferită de cea cu care suntem noi obişnuiţi. 

De asemenea, ni s-a părut foarte ciudat, şi interesant în acelaşi timp, faptul că mai toate blocurile de la voi sunt înconjurate de grădini/curţi ceea ce nu se întâmplă în Spania, spre exemplu. 

E ca şi cum am vedea aceste lucruri într-un tablou vechi sau într-un ziar vechi, despre comunismul provenind din Rusia, din alte vremuri, dar în acelaşi timp este foarte interesant să vezi cum o întreagă parte din Europa a fost adânc marcată de astfel de lucruri, pe care noi nu le cunoaştem decât din cărţi. Parcă am privi un tablou vechi”, spune Andreu Ibánez, din Spania.

Cât despre locurile vizitate, la unison străinii recunosc că cele mai frumoase zone din ţara noastră sunt pe litoralul Mării Negre şi în Carpaţi.

M-am îndrăgostit de priveliști, munți, cascade

”Una dintre cele mai frumoase zile pe care le-am trăit în România a fost cea în care, împreună cu colega mea Irene din Italia, am urcat pe Masivul Buila, anul trecut în toamnă. A fost efectiv uimitor tot ce am văzut în parcul naţional. Iar apoi am repetat exeperienţa în mai multe rânduri, la fel şi în Parcul Naţional Cozia.

 

Dacă este să vorbim despre locurile mele preferate din România, acestea sunt Vama Veche, Constanţa, Marea Neagră în general, unde am reuşit să ajungem anul acesta în iulie. Şi mi s-au părut la fel de uimitoare.

Şi, deşi nu este foarte original, mi-a plăcut enorm Braşovul pe care l-am văzut în toate anotimpurile, cu sau fără zăpadă, am admirat apusurile de pe Tâmpa...”, recunoaşte francezul Valentin Patrili.

”Personal, mi-a plăcut foarte tare Castelul lui Dracula, de la Bran, priveliştea era uimitoare, la fel ca toată verdeaţa din ţara aceasta.

Zonele verzi sunt fantastice. Îmi amintesc că eram în Istanbul şi admiram nişte păduri, iar la o săptămână când am venit în România şi am văzut că aveţi păduri peste tot a fost extraordinar.

Cât despre locuri, m-am îndrăgostit de Valea Oltului şi Valea Lotrului şi de cele două parcuri naţionale din Vâlcea, dar şi de Valea Prahovei: de munţi, păduri şi cascade.

Eu am rămas cu ideea că în România peste tot oamenii respectă natura. Şi am văzut Germania şi am tranzitat Bulgaria, dar ca la voi nu e nicăieri”, spune kurdul Murat. 


CLICK - Follow us on Google News