Incendiu puternic la Institutul Matei Balş: Patru pacienţi au decedat, alte zeci au fost evacuaţi

29 Ian 2021 | scris de Monica Pavelescu

Un incendiu s-a produs în această dimineață la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, în jurul orei 5:30. Incendiul s-a soldat cu patru persoane decedate.

Incendiu puternic la Institutul Matei Balş: Patru pacienţi au decedat, alte zeci au fost evacuaţi

Incendiul s-a produs la parterul unei clădiri format din două corpuri, pentru stingerea acestuia intervenind toate echipele de pompieri disponibile. La ora transmiterii acestei ştiri focul a fost stins.

Potrivit ultimelor informaţii, patru pacienţi au decedat şi circa 100 au fost evacuaţi, urmând să fie transferaţi către spitalele Victor Babeş, unde ar fi disponibile circa 60 de locuri, şi către spitalul Colentina.

Trei persoane au fost găsite carbonizate şi o alta aflată în resuscitare a decedat ulterior. 

La faţa locului s-a deplasat urgent şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, starea de sănătate a tururor pacienţilor care urmează să fie transferaţi către alte spitale este în prezent evaluată.

"Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...)

După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii cu privire la posibilele cauze care au declanşat incendiul de vineri dimineaţă, în cadrul unui pavilion al Spitalului Matei Balş.

Rudele și aparținătorii pacienților afectați au venit în fața spitalului pentru a se interesa de starea acestora.

”Momentan nu este clar. Vin de la Matei Balş am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (...)

Sunt două piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (...) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem.

Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat Ministrul Sănătăţii. 

În ciuda faptului că medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, în această dimineață, că în noaptea trecută nu ar fi fost probleme cu încălzirea în cadrul spitalului, surse de la fața locului afirmă că, cel mai probabil, incendiul ar fi izbucnit de la o aerotermă. 

”Este o clădire care a fost făcută în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al oxigenului, pentru că oxigenul reprezintă un medicament în momentul de față”, declara, în această dimineață, medicul Adrian Streinu Cercel. 

Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România după incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ.


CLICK - Follow us on Google News