Infirmierul care a bătut un pacient adus cu salvarea a scăpat de proces și lucrează în continuare la Spitalul din Roman

Roman. 13 copii ai unei familiiau ajuns la spital, după ce au înghițit medicamente homeopate și s-au intoxicat

În mai 2018, un bărbat adus în stare gravă la Spitalul Roman a fost bruscat şi lovit de infirmierul care trebuia să aibă grijă de el. Acuzat de purtare abuzivă, Gabriel I. a scăpat zilele trecute, de acuzaţii şi de proces, pentru că fapta s-a prescris, după ce ancheta procurorilor a durat 4 ani şi jumătate.

În după-amiaza zilei de 29 mai 2018, Constantin T., din comuna Dulceşti, județul Neamţ, a fost nevoit să fie transportat la spital, după ce a căzut şi şi-a spart capul. A fost adus cu Salvarea, în jurul orei 17.00, iar medicul de la Unitatea Primiri Urgenţe i-a pus diagnosticul de traumatism cranio-cerebral.

Pentru că urma să facă și alte investigaţii medicale, bărbatul a fost trimis într-un salon al UPU și lăsat în grija infirmierului Gabriel I., care trebuia să-l ajute, să-l ducă la investigaţiile medicale, dar şi să-i asigure transportul la toaletă.

Din nefericire, în timp ce, teoretic, avea grijă de el, infirmierul l-a luat la bătaie pe pacient, iar camerele de supraveghere video din secția UPU au înregistrat cum, mai bine de două ore, 17.00 și 19.00, Gabriel I. l-a bruscat pe pacient, lovindu-l cu cu palma, în mod repetat, în special în zona feței și a capului.

Aproape de miezul nopţii, Constantin T. a fost examinat neurologic și chirurgical, iar medicul a constatat că el era ”necooperant, confuz, sub influența băuturilor alcoolice” şi că ”nu executa ordinele de examen neurologic”. În foaia de observaţie e notat că i-a fost cusută şi pansată rana de la cap.

A doua zi, Constantin T. a intrat în comă şi a fost transferat la un spital din Iaşi. Medicii de acolo au notat că bărbatul avea hemoragie la nivelul creierului, bronhopneumonie şi mai multe coaste fracturate.

În aceeaşi zi, el a intrat în stop cardiorespirator şi a fost resuscitat. Dar pe 4 iunie, inima i s-a oprit din nou, iar medicii nu l-au mai putut resuscita și l-au pus pe aparate până a doua zi, când bărbatul a murit.

Pe 2 iunie 2018, când Constatin T. încă trăia, fiica lui a mers la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman şi a depus o plângere în care reclama că tatăl ei a fost lovit de un infirmier, cu pumnii și cu picioarele, în spitalul din Roman.

Procurorii au deschis dosar penal, iar după decesul bărbatului, au cerut o autopsie, pentru a se stabili cauza morţii.

Raportul de expertiză medico-legală întocmit de IML Iaşi a fost gata după un an, pe 15 iulie 2019. El a stabilit că moartea lui Constantin T. ”a fost violentă și s-a datorat hemoragiei meningeale, contuziei cerebrale, în evoluția căreia a survenit o bronhopneumonie”.

Legiştii au precizat că loviturile ”constatate la autopsie s-au putut produce prin cădere pe același plan” şi că nu există ”o legătură de cauzalitate între leziunile traumatice survenite ca urmare a loviturilor repetate aplicate de I. Gabriel și deces”.

Cercetările Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman au continuat. În 2018, au fost făcute două audieri şi au fost ridicate documente medicale de la spital, dar şi imaginile de pe camerele de supraveghere video de la UPU. Iar în 2019, a fost identificat în imagini infirmierul Gabriel I. şi au fost audiate trei persoane, printre care şi fiica victimei.

Apoi, în următorii doi ani, în dosar… nu s-a întâmplat nimic.

În septembrie 2022, dosarul a fost preluat de Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău. De atunci, ancheta a mai durat două luni, timp în care au fost audiaţi Gabriel I., dar şi un brancardier, martor la agresiune.

Potrivit procurorilor, infirmierul ”a recunoscut săvârșirea faptei, arătând că l-a lovit în mod repetat” pe Constantin T., ”fără a oferi explicație pentru comportamentul său”. Gabriel I. a fost acuzat de purtare abuzivă, infracţiune pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la 40 de zile la 8 luni sau cu amendă.

Pe 22 noiembrie 2022, rechizitoriul a fost finalizat, iar dosarul a fost trimis la instanţă. Timp de patru luni, judecătorul de cameră preliminară a verificat dacă ancheta a fost corectă.

Procesul a început în mai 2023, după cinci ani de la agresiunea suferită de Constantin T.

În iunie 2023, avocatul angajat de infirmier a depus o declaraţie autentificată la notariat, prin care Gabriel I. recunoştea în totalitate fapta de care era acuzat şi solicita judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.

Pe 29 noiembrie, când a pronunţat decizia din acest dosar, judecătorul nu a putut decât să constate că, urmare a eliminării prescripţiei speciale prin Deciziile CCR, fapta de care era acuzat infirmierul s-a prescris după cinci ani, adică pe 29 mai 2023.

Procesul a încetat, iar Gabriel I. a scăpat astfel de acuzaţii și, conform unor surse din unitatea medicală, el lucrează în continuare la spitalul din Roman, ca infirmier.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și