Justiția n-are motive să suspende detașarea directorului de la Ape Mureş. Poate angaja o persoană care să îl ajute la creşterea copilor

01 Dec 2020 | scris de Monica Pavelescu

Tribunalul Mureş a respins solicitarea fostului director al Serviciului de Gospodărire a Apelor Mureş privind suspendarea detaşării în Maramureş, invocând faptul că Ovidiu Ianculescu poate angaja o persoană care să îl ajute la creşterea copilor și la îngrijirea celor doi socri bolnavi de cancer.

Justiția n-are motive să suspende detașarea directorului de la Ape Mureş. Poate angaja o persoană care să îl ajute la creşterea copilor

Ovidiu Ianculescu, fostul director al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş, cel care reclamă că a fost forţat să îşi dea demisia din funcţia pe care o câştigase prin concurs, pentru a face loc unui politruc fără nicio pregătire în domeniu, a fost detaşat începând cu 5 noiembrie în Maramureş. 

Potrivit deciziei de detaşare emisă de Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Mureş, Ovidiu Ianculescu ar trebuie să lucreze pentru o perioadă de 12 luni pe postul de inginer şef Ia SGA Maramureş - Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa.

Ianculescu a contestat în instanţă ordinul de detaşare, însă cum până la soluţionarea procesului pot trece luni de zile, acesta a înaintat încă o acţiune pe rolul Tribunalului Mureş, prin intermediul căreia a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să suspende efectele deciziei de suspendare până la soluţionarea cauzei pe fond.

În motivarea cererii, a arătat că decizia de detaşare nu este altceva decât o măsură de sancționare raportată la refuzul de a se supune măsurilor adoptate la nivel politic în cadrul ABA Mureş.

În faţa instanţei, Ianculescu a arătat că detaşarea la 200 de kilometri distanţă de casă se resfrânge negativ asupra familiei sale. 

”Reclamantul se află într-o situaţie familială delicată, acesta şi soţia dânsului îşi îngrijesc cei doi copii minori, soacra şi socrul reclamantului sunt persoane diagnosticate cu cancer pe care reclamantul şi soţia acestuia le îngrijesc şi, nu în ultimul rând, solicită a se observa că reclamantul a refuzat măsura detaşării încă de la momentul la care aceasta i-a fost adusă la cunoştinţă.

Se poate observa, de asemenea palpând fondul dreptului, că această decizie nu este motivată nici în fapt, nici în drept.

Or, această măsură a detaşării nu reclamă urgenţa dislocării unui om care a prestat activitate mai mult de 10 ani în cadrul SGA Mureş şi a mutării acestuia în interes de serviciu, afirmativ în interes de serviciu, la o unitate care se află la peste 200 de km distanţă”, a subliniat în faţa judecătorilor avocatul lui Ovidiu Ianculescu.

De partea cealaltă, ABA Mureş a solicitat respingerea cererii, invocând că, în caz contrar, instanţa s-ar antepronunţa pe fondul cauzei. În plus, a invocat că în calitate de angajator are competenţa să dispună modificarea unilaterală a contractului individual de muncă al acestuia prin detaşare.

Punctul de vedere al ABA Mureş a fost însuşit de judecători care au apreciat că ”examinarea criticilor aduse de reclamant deciziei menţionate implică în realitate cercetarea fondului”.

Nici situaţia familială nu i-a impresionat pe judecători, care au apreciat că Ovidiu Ianculescu poate găsi soluţii pentru creşterea copiilor, pe durata detaşării în Maramureş: să angajeze alte persoane care să îl suplinească în familie cât este plecat de acasă.

”Tribunalul mai constată că motivele invocate de reclamant privind situaţia sa familială nu relevă iminenţa producerii unei pagube ireparabile ca urmare a faptului că soţia reclamantului ar trebui să crească singură cei doi copii minori pe perioada detaşării, existând posibilitatea angajării cel puţin temporare a unei persoane care să ajute la îngrijirea copiilor.

Cu privire la faptul că minorii necesită supraveghere permanentă în contextul actual în care şcolile sunt închise, tribunalul mai notează că există norme legale privind acordarea unor zile libere plătite pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului”, a motivat judecătorul Tribunalului Mureş.

Şi în cazul socrilor lui Ovidiu Ianculescu, judecătorii au invocat familia poate recurge la ajutorul altor persoane cât timp este plecat. Decizia Tribunalului Mureş a fost contestată de Ianculescu, o hotărâre definitivă în acest caz urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Mureş după judecarea căii de atac.


CLICK - Follow us on Google News