Costul vizitei lui Iohannis în SUA, secret clasificat de Administrația Prezidențială

Dacă aveați impresia că trăim într-un stat transparent, cea mai recentă acțiune a Administației Prezidențiale vă îndeamnă să faceți tot ce-i posibil pentru vă reconecta la realitate…

După ce a participat la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii pe 19 septembrie, cuplul prezidențial a zburat la New York, acolo unde, pe 20 septembrie, președintele a participat la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU și la un summit pe tema securității alimentare.

În ziua următoare, Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au fost prezenți la recepția tradițională oferită de Joe și Jill Biden.

După ce au încheiat programul la New York, Klaus și Carmen Iohannis împreună cu delegația care i-a însoțit au zburat 4.000 km până la San Francisco, unde au avut programate două întâlniri: cu reprezentanții mediului de afaceri românesc din Silicon Valley, respectiv cu diaspora românească.

Întâlnirea cu diaspora română a avut loc pe 23 septembrie, la hotelul de 5 stele Ritz-Carlton din centrul San Francisco, locul desfășurării nefiind menționat pe site-ul Președinției.

Cotidianul Libertatea a trimis vineri, 23 septembrie, o cerere Administrației Prezidențiale referitoare la costurile deplasării prezidențiale în SUA, respectiv cazarea, transportul la New York și San Francisco.

De menționat faptul că nu au fost solicitate informații despre compania cu care s-a efectuat zborul, orarul cursei  sau alte informații care ar putea fi considerate sensibile. Doar costurile călătoriei și ale cazării.

Dar… Cotroceniul a refuzat să facă publice costurile zborurilor și cazării familiei prezidențiale de luna trecută din America, invocând faptul că informațiile sunt secrete și ”exceptate de la accesul liber al cetățenilor”. 

”Deplasările delegațiilor oficiale conduse de președintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiate în conformitate cu prevederile regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul regulamentului anterior menționat, contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente clasificate, în integralitate, motiv pentru care nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor…”, se arată în răspunsul primit de Libertatea de la Administrația Prezidențială.

Deși cheltuielile cu cazarea nu intră sub sfera regulamentului privind zborurile speciale, Cotroceniul le-a băgat la același capitol și a refuzat astfel să ofere sumele, susținând că nu poate face separarea lor.

”Defalcarea cheltuielilor reprezentând deplasări externe pe destinații și categorii nu este posibilă, întrucât această operațiune ar conduce la încălcarea prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate, întrucât o parte dintre informațiile solicitate de dumneavoastră sunt expres exceptate de la comunicare conform legislației incidente”.

Singura explicație legală și rațională a refuzului Administrației Prezidențiale de a face publice costurile deplasării în SUA a delegației conduse președinte poate consta în faptul că acestea nu au fost. suportate din bani publici, iar familia Iohannis nu ține să epateze, arătând românilor cât au cheltuit pentru imaginea și binele țării…