Klaus Iohannis anunță noi restricții și ne urează «multă sănătate»

20 Oct 2021 | scris de Cristina Romanescu

Pentru că n-au reușit să ducă o campanie de vaccinare care să fie convingătoare, sau poate pentru că s-au bazat doar pe vaccinare, pentru că erau prea euforice la începutul vacanței de vară, pentru că nu s-au pregătit în niciun fel pentru cel de-al patrulea val pandemic, pentru că au organizat congrese și Untold, autoritățile române, în frunte cu președintele Iohannis, revin la ceea ce știu sau le place cel mai mult, restricțiile.

Klaus Iohannis anunță noi restricții și ne urează «multă sănătate»

La finalul ședinței ”urgente” pe care a anunțat-o ieri, președintele Klaus Iohannis a anunțat în avanpremieră câteva din restricțiile ce urmează a fi impuse în încercarea de a opri răspândirea numărului de cazuri.

______________

"Tocmai s-a încheiat o şedinţă anunţată de ieri, la care au participat experţi, premierul. Am discutat despre vaccinare, şcoli şi restricţii.

Vreau să fiu foarte clar din capul locului. Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia! 

Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu e aşa. Haideţi să vedem ce e în lume. În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, s-au relaxat.

În partea noastră de Europa, unde lumea e reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanşat o adevărat catastrofă, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic. Dacă vreţi să terminăm cu pandemia, vaccinaţi-vă.

Dacă vreţi să nu ajungeţi la ATI, vaccinaţi-vă. Nu îi credeţi pe cei care vă mint că ar fi periculos. Singurul lucru este că scăpaţi de boală. Şi scăpaţi cert de forme grave de boală. Iar noi, ca societate, scăpăm de pandemie.

Până atunci, e nevoie de restricţii prin care să avem grijă de cei vulnerabili.

Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii infectaţi, dar şi prin profesorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni, ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru 2 săptămâni.

Când vorbim despre protecţia individuală, nu întâmplător am venit cu mască. De luni, masca este obligatorie peste tot. Şi în interior, şi în exterior, şi la şcoală, şi în târguri, şi la cinema, şi pe stradă. 

Guvernul va decide cel târziu luni ce restricţii intră în vigoare, după ce CNSU şi experţii vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune şi în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple: 

- circulaţia noaptea, restricţionată. Excepţie fac cei vaccinaţi, cei cu legitimaţie de serviciu care au treburi legitime de rezolvat. 

- ziua, accesul la activităţi va fi permis doar cu certificatul verde. Cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii. Aceste lucruri se vor îmbunătăţi pe măsură ce lumea se vaccinează. 

Până atunci, vă doresc tuturor multă sănătate", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.  

________________

Iată o listă cu posibilele restricţii, conform unor surse Antena 3: 

- restricţionarea circulaţiei între orele 20:00 şi 5:00 de luni până vineri, şi între orele 18:00 şi 5:00 în zilele de weekend. 

- mall-urile vor fi închise, cu excepţia magazinelor esenţiale (supermarket-uri, farmacii). 

- restaurantele vor face doar livrări. 

- nunţi, botezuri, evenimente, interzise. 

- se închid sălile de fitness, spa-uri, piscine, săli de jocuri de noroc. 

Conform surselor citate de Antena 3, restricţiile ar urma să fie în vigoare pentru 4 săptămâni. 


CLICK - Follow us on Google News