3dots.ro

ION, consilierul guvernamental care foloseste inteligență artificială, e deja român! Prins ”la furat” de Primăria Ciugud

ION, consilierul guvernamental care foloseste inteligență artificială, e deja român! Prins ”la furat” de Primăria Ciugud

Lansat la finalul unei sedințe de guvern într-o punere în scenă care a lăsat de dorit și a deschis calea a numeroase miștouri pe tema lui, ION, consilierul guvernamental care folosește inteligență artificială, a fost prins ”la furat” de către reprezentanții Primăriei Ciugud din județul Alba, aflată în topul celor mai digitalizate comune din România.

Potrivit celor din Ciugud, în filmul de prezentare al consilierului ION a fost folosită o imagine care le aparține. Imaginea a fost preluată fără a le fi fost cerută aprobarea dintr-un clip mai vechi despre școala din comună.

ION  a primit o scrisoare deschisă din partea Primăriei Ciugud, în care, într-un mesaj structurat în 10 puncte,  i se cere o Românie ”smart” la toate nivelurile – servicii şi politici publice, legislație, funcționari, transparenţă, educație.

În plus, Primăria Ciugud îi dă şi un test de utilitate lui ION şi îi propune să îi includă în programul premierului Ciucă o vizită în această localitate din Alba, pentru a discuta despre digitalizare ”la firul ierbii”.

La finalul acestei scrisori, Primăria Ciugud îi atrage atenția AI-ului guvernamental într-un post scriptum: ”să nu îți însușești munca altora (se poate citi și ”să nu furi”).

”Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține.

Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre.

Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora.

Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că ”a greși e omenește” și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta”, au scris reprezentanții Primăriei Ciugud, pe pagina de Facebook.

ION a  reacționat rapid răspunzând Primăriei Ciugud pe pagina sa de Facebook și motivându-și acțiunea prin faptul că imaginile respective au fost furnizate de TVR.

”Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple.

Echipa NOI suntem ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență.

În final, vă mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele 10 principii pentru transformare digitală. Apreciez deschiderea către tehnologie.

M-aș bucura să ne vedem în Caravana ION la școala voastră, pentru că faceți parte din cei cu viziune din România Viitorului”, a scris ION pe Facebook.

Ce nu e foarte clar e daca precizările sunt chiar rodul unei acțiuni a mașinii posesoare de inteligență artificială sau un comunicat al echipei care l-a proiectat…

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU