A încetat din viață Ion Dichiseanu. Dumnezeu să-l odihnească!

Autor:

Data:

Actorul Ion Dichiseanu a încetat din viață, joi, la Spitalul Floreasca. 

Marele actor avea 87 de ani și de mai multe luni era internat în urma unei pneumonii. 

Ion Dichiseanu a ajuns în spital după o infecție cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală, spunea Ioana Dichiseanu, fiica sa.

__________________

”Viata mea e un roman, dar unul de calitate”

Cred in destin indiferent de obstacolele pe care le-am intalnit in viata, in cariera mea… Eu sunt o structura mai robusta, mai pragmatica chiar daca am momentele mele cand visez la luna, la stele si am nevoie de singuratate.

Nu e vorba de «turnul de fildes» si poezie, dar am momente cand simt nevoia sa ascult Linistea. In rest sunt un om activ, un om caruia ii plac prietenii, care sunt din ce in ce mai putini, pentru ca viata ii obliga sa fie altfel; eu am ramas acelasi, constant, si cred in prietenia adevarata, nu in cea de interes. 

In viata mea de acum nu as schimba nimic si imi place sa ascult «Non, je ne regrette rien».

Maestrul Vraca, Dumnezeu sa-l odihneasca, mi-a zis o vorba cand ii spuneam ca nu sunt facut pentru meseria asta, ca sunt prea multi dusmani e prea multa rautate in jurul meu, invidie…

Eu aveam la varsta de 27 de ani rol principal, iar ei roluri secundare si maestrul mi-a zis: «Lasa, ma, cainii latra, caravana trece. Ai drumul tau, lasa-i!». Trebuie sa fii procurorul tau, nu avocatul tau! 

Mai tarziu, deja eram inscris in orbita actorilor cu stea, fiecare dintre noi avem steluta noastra, si poate a mea era mai brilianta, mai stralucitoare. Sunt oameni care, indiferent daca se asaza de-a curmezisul, nu au har.

Meseria asta, daca o faci numai asa de suprafata, e asemeni castelelor de nisip, se darama. Trebuie sa crezi in ceea ce faci pe scena si la randul tau sa transmiti publicului mesajul pe care piesa il are. (…)

Cu stoicismul, optimismul si tenacitatea pe care cred ca le posed am infruntat lectiile de viata pe care le-am primit. Nu pot spune decat ca viata mea e un roman, dar unul de calitate".

Ion Dichiseanu – Astăzi e ziua ta, Jurnalul Național
 

Leave a Comment