Primele trei minute din interviul lui Ion Iliescu pentru Le Figaro - audio

18 Dec 2018

Continuă dezbaterile în jurul reportajului publicat de cotidianul francez Le Figaro — "România, ţara unui singur partid" — sub semnătura trimisului său special la București, Thierry Portes.

Cotidianul Adevărul publică primele trei minute ale interviului acordat de Ion Iliescu jurnaliștilor Le Figaro, însoțit de transcriptul tradus în limba română, restul fiindu-ne promis undeva, după ora 21, la Realitatea TV.

Înregistrarea discuției dintre Thierry Portes, şeful departamentului Internaţional la Le Figaro, și Ion Iliescu a fost pusă la dispoziție de Paul Cozighian, cel care i-a facilitat sejurul la București al jurnalistului francez.

În cele trei minute dezvăluite media, Ion Iliescu nu face în mod explicit afirmațiile cu care a fost citat de cotidianul francez, menționând doar că PSD se află într-o situație dificilă, complicată. Poate restul interviului va fi mai edificator.

Mai este de remarcat, având în vedere faptul că Iliescu nu a mai ieșit în public de ceva vreme, că tonalitatea și cursivitatea discursului, în franceză, arată că este încă în putere.

_________________

Iliescu: Ştiţi? Acum nu mai sunt atât de activ în viaţa mea publică.

Le Frigaro: Sunteţi încă preşedintele de onoare al PSD?

Iliescu: Nu, nu!

Le Figaro: Ah, da? Credeam că sunteţi în continuare preşedinte de onoare.

Gelu Voican-Voiculescu: S-a schimbat statutul!

Le Figaro: Dar sunt câţiva ani de când sunteţi preşedinte de onoare

Ion Iliescu: Sunt câţiva ani de când nu am mai intrat în nicio activitate a partidului.

Le Figaro: De acord, dar credeam că încă mai aveţi o titulatură. Mai ales că sunteţi fondatorul partidului!

Ion Iliescu: Bineînţeles, dar fără titulatură. Este  doar o legătură sentimentală cu cei care au lucrat cu mine. [..] Altfel, partidul trece printr-o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. Este unul dintre punctele slabe şi este păcat, pentru că, în acelaşi timp, este principalul partid, cel mai puternic, este partidul care are legături atât de puternice cu populaţia.

Le Figaro: Este singurul partid adevărat! Celelalte nu sunt partide (n.r. - cu adevărat)!

Ion Iliescu: Este singurul partid puternic şi serios. Al doilea partid, Partidul Liberal, care se află în opoziţie, este slab în general. Ca poziţionare, ca teorie, ca practică politică, dar şi ca personalităţi per ansamblu.... Prin urmare, singurul partid serios este PSD. Dar, chiar şi aşa, partidul nu trece printr-o perioadă uşoară. Pentru acest lucru, chiar şi în cadrul relaţiilor interne din partid , consider că nu e o situaţie aşa de simplă. Atât pentru liderul partidului cât şi pentru ceilalţi, de asemenea. Nu ştiu care va fi evoluţia ulterioară, dar este singurul partid serios! Care în continuare e creditat cu o mare susţinere (n.r.- a electoratului) 

Le Figaro: Ei au câştigat alegerile locale şi naţionale. 

Ion Iliescu: Este singurul partid care are o poziţionare cu adevărat serioasă, solidă şi toată lumea are încredere în el. 

Le Figaro: Şi au întotdeauna încredere, nu-i aşa?

Ion Iliescu: Da, dar din păcate e o perioadă dificilă. Atât pentru preşedintele partidului, care nu trece printr-o perioadă aşa de uşoară, după cum aţi văzut…

_________________
 
Ion Iliescu a atacat, luni seară, pe blogul său publicaţia franceză, spunând că aceasta îl citează ”cu lucruri pe care nu le-am declarat niciodată”.


 
”Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva“, a scris fostul preşedinte al României pe blog.

SHARE