Ion Iliescu, pentru Le Figaro: Problemele juridice ale lui Dragnea au creat fracturi interne. PSD trăiește cea mai gravă criză politică

17 Dec 2018

Fostul președinte al României și al PSD, Ion Iliescu, lansează un atac extrem de dur la adresa lui Liviu Dragnea, în cotidianul francez Le Figaro.

Articolul din Le Figaro face o radiografie a României, concluzionând că deși a fost la guvernare 22 de ani, membri PSD sunt cei care clamează nedreptăți și nerealizări.

"Succesor al Partidului Comunist, PSD a fost aproape tot timpul la putere în România. Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce ţara în funcţie de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureştiul, care de la 1 ianuarie va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se supune", comentează Thierry Portes, trimis special la București al cotidianului Le Figaro sub titlul "România, ţara unui singur partid".

"Totul a început cu el şi totul continuă cu el. Ion Iliescu, omul care a înlăturat regimul Ceauşescu în 1989 înaintea de a menţine controlul asupra puterii timp de un deceniu, a lăsat ţării o instituţie care, inclusiv în prezent, structurează România şi o ancorează, mai mult decât ale ţări vecine din Europa de Est, în trecutul comunist - Partidul Social-Democrat (PSD).

După mai multe schimbări de nume, acesta este numele actual al acestei formaţiuni, construită pe modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeaşi disciplină care le permite liderilor să îşi impună punctele de vedere asupra colegilor, iar apoi asupra unei societăţi şi unui stat puternic infiltrat.

Începând din anul 1989, PSD a lipsit în totalitate de la putere patru ani, din 1996 până în 2000, iar, din 2004, o altă perioadă de trei ani, dar a rămas totuşi principala forţă în Parlamentul de la Bucureşti.

Această formaţiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Şi, spre deosebire de toate celelalte formaţiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reuşit să supravieţuiască în opoziţie şi să reia rapid puterea", notează jurnalistul francez.

Deși a venit până la București, Thierry Portes este fie într-o mare eroare de documentare, fie într-o lipsă de viziune logică asupra vieții politice din România, pentru că nu putem trece peste faptul că nu a observat maleabilitatea partidelor din România, pentru că, altfel ar fi realizat că PD-ul, devenit PDL a sublimat în PNL, ceea ce e departe de a fi PSD. Sau, poate că francezul știe mai multe decât noi, în ideea că toți sunt o apă, ș-un pământ, izvorând din FSN-ul primar al lui Iliescu.

Totuși, articolul din Le Figaro aduce în prim plan o declarație a ”tătucului” politicii românești post-decembriste, Ion Iliescu, despre starea actuală din PSD, pentru care este încă președinte fondator.

”Este o perioadă dificilă și confuză pentru PSD, care trăiește cea mai gravă criză politică a sa”, a spus Iliescu, pentru Le Figaro.

De asemenea, Iliescu le-a explicat francezilor că PSD a ajuns să lupte pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de problemele penale. ”Poziția personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”.


 

Ion Iliescu acuză Le Figaro de fake news, în legătură cu declarațiile despre PSD: «Îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații»

SHARE