3dots.ro

La Civil, Prix de l’Audace, la Cannes, intră în cinematografe din 29 octombrie

La Civil, Prix de l’Audace, la Cannes, intră în cinematografe din 29 octombrie

Din articol:

Inspirat din fapte reale, La Civil este debutul regizoral în lungmetrej al Teodorei Ana Mihai și, în 2021, a câștigat Prix de l’Audace al secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.

La Civil spune povestea lui Cielo, o mamă în căutarea fiicei ei, răpită de un cartel al drogurilor din nordul Mexicului. Cum autoritățile nu reușesc să îi ofere ajutor, Cielo decide să acționeze pe cont propriu, transformându-se din casnică în activistă a răzbunării. 

Cielo începe propria anchetă și câștigă încrederea și simpatia lui Lamarque, un locotenent de armată neconvențional, care lucrează în regiune. El e de acord să o ajute pe Cielo în căutările ei, pentru că rezultatele obținute ar putea să-i servească și lui.

Colaborarea lui Cielo cu Lamarque o atrage și mai tare într-un cerc vicios al violenței. Pe măsură ce se desfășoară evenimentele,

Cielo ajunge din ce în ce mai aproape de adevăr: descoperă o groapă comună imensă, obține analize ADN oficiale, îl confruntă pe unul dintre presupușii răpitori, însă corupția și apatia nu îi permit să găsească rezolvarea. Totuși, finalul vine subit și surprinzător…

Filmul urmărește îndeaproape caruselul emoțional care o poartă pe Cielo în contexte din ce în ce mai intense și mai periculoase. Camera rămâne aproape de ea, și nu scapă din vedere niciun moment al transformării ei, din casnică în activistă a răzbunării. 

Regizoarea Teodora Ana Mihai povesteste că la baza scenariului a stat povestea pe care a auzit-o spusă de o femeie din Mexic, trecută printr-o situație similară

”Mi-a spus într-o zi: “În fiecare zi când mă trezesc, vreau să mor sau să omor pe cineva. Asta simt în fiecare dimineață…” și cuvintele ei au fost ca un duș rece.

Am vrut să aflu cum poate cineva să ajungă la o concluzie atât de radicală, mai ales o femeie ajunsă la mijlocul vieții și care nu se încadra deloc în profilul unui om violent.

M-am întrebat ce i s-ar fi putut întâmpla ca să ajungă să simtă și să gândeacsă astfel. Așa că am pornit împreună într-o călătorie: ea mi-a povestit în detaliu prin ce a trecut, iar eu am decis să o filmez în timpul căutărilor ei și a luptei pe care o ducea cu autoritățile. Atunci aveam în minte un documentar.

În 2017, Miriam Rodriguez a fost executată în fața casei chiar de Ziua Mamei. Din respectul pe care i-l port și din respect pentru toate celelalte victim, sper ca LA CIVIL să producă o schimbare.” spune Teodora Ana Mihai. 

”La civil” este o co-producţie Belgia – România – Mexic, filmul a fost turnat în Mexic și îl are pe Cristian Mungiu printre producători.

Director de imagine este romanul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, “Politist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau sa fluier, fluier”). Din distribuţie fac parte actorii Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero şi Jorge A. Jimenez.

Depre Teodora Ana Mihai
Teodora Ana Mihai s-a născut la București în 1981, iar în 1989 s-a mutat cu părinții în Belgia. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel.

Documentarul său Waiting for August, despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs