Ladislau Bölöni, critic după scandările ultrașilor români: 'De asta suntem considerați țiganii Europei'

10 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

Ladislau Bölöni, antrenorul celor de la Royal Antwerp, fost selecționer al României între 2000 și 2001, a condamnat în termeni duri atacurile xenofobe fără precedent ale ultrașilor români la adresa Ungariei, scandate în meciurile cu Spania și Malta. 

Ladislau Bölöni, critic după scandările ultrașilor români: 'De asta suntem considerați țiganii Europei'

”Eu sunt ungur. Vă întreb: «şi care e vina noastră?» E o lipsă de educaţie totală. Una deosebit de dureroasă. Prietenul meu cel mai bun e un român pe care nu concep să nu-l vizitez, atunci când mă duc acasă, la Târgu Mureş. Şi cum ar fi ca la un meci, el să sară şi să scandeze «Afară, afară, cu ungurii din ţară»? E o dobitocie atât de mare! Pur şi simplu, aşa ceva e peste puterea mea de înţelegere! 

Nu vreau să accept că nivelul cultural din România a ajuns atât de jos. Şi, credeţi-mă, aş spune la fel, dacă ar exista scandări similare împotriva românilor în Bulgaria sau în Ungaria! Şi e groaznic că au fost astfel de scandări murdare în meciuri cu Spania şi cu Malta, fără nicio legătură cu Ungaria! (...)

Ei bine, când văd asemenea episoade şi când aud că se scandează împotriva ungurilor în meciuri cu Spania şi cu Malta, atunci îmi dau seama de ce suntem consideraţi ţiganii Europei! Şi, atenţie, n-am nimic cu ţiganii, dar ştiţi ce vreau să spun. Şi mai e ceva extrem de dureros.

Astfel de manifestări grobiene nu vin doar din partea unui grup restrâns, nu sunt doar 10-20 de inşi care fac aşa ceva la meciuri şi pe care dumneavoastră îi numiţi huligani. Drama e că în România sunt milioane de oameni cu un astfel de comportament, cu o astfel de gândire. Şi sunt toleraţi de cei din jur. Asta e un lucru cu adevărat trist”, a declarat Bölöni, într-un interviu acordat în Adevărul.