Un legumicultor nemulţumit de subvenții și importuri își distruge cultura de castraveţi. «Ştim să producem, dar proşti nu suntem!» - video

14 Iun 2021 | scris de Monica Nistor

Iulian Badea, un legumicultor din Ișalnița, județul Dolj, își desfiinţează cultura de castraveţi, deşi se afla în vârf de producţie, reclamând lipsa de interes a autorităţilor de a pune în practică politicile agricole promise.

Un legumicultor nemulţumit de subvenții și importuri își distruge cultura de castraveţi. «Ştim să producem, dar proşti nu suntem!» - video

Nemulţumirea, exprimată într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, este legată de preţul foarte mic de achiziție al castraveţilor, de 80 de bani/kg, cel mult un leu, spune fermierul, însă în comentarii alţi legumicultori spun că în anumite zone preţul a scăzut la 50 bani.

”Uite, decât să muncim ca proştii, să plătim şi manoperă de cules, de transport, să plătim taxă de piaţă,  mai bine uite ce facem cu o cultură  de castraveţi impecabilă. La 80 de bani şi 1 leu niciodată preţul ăsta nu a aduce profit legumicultorului.

Pe ăia, băgătorii în seamă, îi rugăm să se abţină de la comentarii. Băi, Oroşe, sau cum te-o chema, că nici nume de român n-ai, sau băi Cîţule, unde sunt băi depozitele regionale de le-ai promis la mine-n curte, aici în exploataţie? 

Întrebare întrebătoare. Tu ai ocupat fotoliul, te-ai instalat bine-mersi şi acum te doare-n banană de noi, legumicultorii.

Ia uite ce se-ntâmplă cu producţia autohtonă! Că eu fac parte din ferma aia a ţăranului sărac şi mândru, nu muncesc gratis, cum vreţi voi ,că asta e. De subvenţii ne-ai luminat, de ajutoare ne-ai luminat, de coronavirus ne-ai luminat, aşa că, bă, fraţilor, legulicultorii ăştia, colegii mei, bă, nu mai munciţi gratis, faceţi ca mine!

Facem o echipă şi mergem la cerşit în Franţa. Că-n România, oricum, frate, nu câştigăm ca la cerşit, datorită politicii pe care o fac aceşti farisei politici.Asta se-ntâmplă cu productorul agricol român, ăla care plăteşte sute de milioane, ăla care nu stă cu mâna-ntinsă, că ăia au crezut că suntem ca ei, milogi în campanie şi dup-aia şefi,.Noi nu, noi nu suntem milogi niciodată, noi ăştia, care ştim să muncim şi să facem anumite luicruri.

Şi încă o dată, nea Oroş, ia, zi, tată, ce faci cu noi, noi, ăştia care atunci când ţi-e greu,te-ajutăm. Când mă duc să iau un insecticid îmi cere 900 de lei pe litru. Păi, când scot eu, mă, 900 de lei pe litru, cu 80 de bani kilogramul? Ia uite castraveţi colea!

Prietene, ştim să producem, dar proşti nu suntem aşa cum ne credeţi voi, uite, asta trebuie să facă toţi legumicultoorii români. Şi după ce-i scoatem, să ne ducem toţi în faţa primăriilor, să ducem lujerii acolo. Acum, ca să plătesc un om cu 200 lei să facă operaţia asta eu trebuie să vând două recoltări.

Ia uite, luaţi, tată, şi mâncaţi când v-oi da eu gratis! Ia uite, zînele mele, ia uite colea castraveţi, că aşa a vrut ministrul Oros. Şi nu numai el, Cîţu, cu creşterea economică de 10%, ia, uite, tată, creşterile voastre economice un ’ se duc. Machea, în vamă, ăla tot aşa o arunca castraveţii de unde-I aduceţi voi? Ia, uite, anul ăsta, producţia autohtonă piere. Câştigarăm şi anu’ ăsta!“, spune fermierul.

În comentariile făcute la postare, legumicultorii susţin punctul de vedere al fermierului şi reamintesc de toate promiosiunile guvernanţilor, reclamând, pe de altă parte, că se importă cantităţi enorme de legume din ţări care reuşesc să producă mai ieftin şi pentru că, spun ei, sunt state în care nivelul subvenţiilor este net superior celor din România.


CLICK - Follow us on Google News