3dots.ro

Lia Bugnar, celor care contestă nominalizările UNITER: Datu’ la gioale în mod organizat nu o să vă ducă mai aproape de premiu’ cu coroniță

Lia Bugnar, celor care contestă nominalizările UNITER: Datu’ la gioale în mod organizat nu o să vă ducă mai aproape de premiu’ cu coroniță

Din articol:

Într-o postare făcută pe Facebook, actrița, regizoarea și dramaturga Lia Bugnar, răspunde contestatarilor, acid și elocvent, aducându-le aminte că premiile recompensează ceva ieșit din comun, nu se acordă democratic.

Regizorul Silviu Purcărete a cerut Senatului UNITER retragerea nominalizării sale de pe lista propunerilor pentru premiile din aceast an.

A făcut-o în urma unui val de reacții ale unora din breaslă care au criticat alegerile juriului, care în viziunea lor, a ignorat noua generație de artiști la nominalizările pentru categoriile ”Cel mai bun spectacol” și ”Cea mai bună regie”.

______________

”Stii ca traiesti vremuri de cacat cand Silviu Purcarete isi retrage participarea la premiile UNITER, pentru ca s-a iscat vrie in breasla ca „tot Purcarete si tot Afrim sa fie nominalizati?”.

Eu nu stiu ce scoala ati facut voi, colegi increzatori in principiul „sa se dea cate doo, sa ajunga pana-n spate la toata lumea”.

Eu am aflat din primele zile de facultate ca in arta nu e democratie. Si tot a fost tarziu. De fapt, nedreptatile incep dinainte de a te naste. In loc sa fii copilu’ lu’ parintii lui Marius Manole, esti copilu’ altcuiva si nu iesi cu talentu’ lui. Unde sa reclami?! Cine sa-ti faca dreptate?

In loc sa fii copilu’ lu’ mama lu’ Afrim, esti al parintilor tai si, ce sa vezi?, n-o sa ai niciodata universu’ lu’ Afrim. In loc sa fii copilu’ parintilor Ofeliei Popii, esti al cui esti, si o sa te duci de pe lumea asta fara sa faci un Mefisto ca al ei. Nu suntem toti Buhagiari, Purcareti, Dabiji, Pintilii, Ade MIlea, nu suntem. Iar premiile, daca tot exista, premiaza exceptionalitatea, iesitu’ din comun, haru’, creativitatea, neasemanarea cu restu’.

Oamenii astia de i-am insirat, primele nume care mi-au trecut prin cap, au fost si ei candva la inceput de drum si nu i-a bagat nici dracu-n seama. Dupa care, in ritm mai alert sau mai lent, au devenit imposibil de ignorat.

Sunt unde sunt in constiinta spectatorilor, pentru ca au muncit, au facut oferte de nerefuzat si de neuitat scenei. Nu pentru ca le-a dat cineva ceva pe degeaba. La spectatorul platitor de bilet n-ai cum sa ai pile, dragi colegi.

Pe spectatorul platitor de bilet, de fapt, il doare-n cur si de premii, si de cronici, si de luptele noastre meschine pe nimic. Pe spectatorul platitor de bilet il intereseaza sa stea pe scaunul ala si sa se desprinda de viata lui pentru o ora, doua, trei. Atat. Puteti voi sa faceti cate zavere vreti, lucrul asta nu se va schimba niciodata. Din fericire.

Vreti in fata? In fruntea trebii? Pe locul cel mai inalt de pe podium? Puneti mana si faceti lucruri care sa va duca acolo, ca datu’ la gioale in mod organizat nu o sa va duca mai aproape de premiu’ cu coronita.

O sa pun in primul comentariu mesajul lui Silviu Purcarete prin care isi justifica retragerea din „competitie”. Si doar citindu-l te prinzi ca e din alt campionat, dragi colegi. Campionatu’ bunului simt, umorului, inteligentei, aristocratiei. Il citesc si va dau dreptate, nu prea are ce sa caute pe aceeasi lista cu voi.

P.S. Ca idee, Silviu Purcarete are un singur premiu UNITER pentru intreaga activitate. A fost nominalizat de mai multe ori, n-a luat niciodata premiul pentru cel mai bun regizor. Premiul pentru cel mai bun spectacol (pe care, de exemplu, „Faust” nu l-a luat) se acorda teatrului respectiv, nu regizorului”, a scris Lia Bugnar pe pagina sa de Facebook.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs