Lidia Buble, condamnată la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

Lidia Buble a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la un an închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost trimisă în judecată de DIICOT pentru că a mituit doi polițiști de la Brigada Rutieră Bucureşti ca să nu o testeze cu etilotestul.

Întâmplarea a avut loc în perioada pandemiei, în 15 februarie 2021, când, conform DIICOT, Lidia Buble le-a dat bani celor doi poliţişti pentru a nu fi testată cu aparatul etilotest, dar şi pentru a nu fi amendată întrucât nu avea asupra sa declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasarea pe timp de noapte, în condițiile în care era stare de alertă pe fondul pandemiei COVID-19.

În dosar a fost inculpat şi un prieten al cântăreţei, pentru instigare la dare de mită, el fiind cel care, în noaptea de 15 februarie, i-a spus Lidiei Buble în timpul unei convorbiri telefonice să-i mituiască pe polițiști și să le dea între 300 lei şi 200 euro, conform anchetatorilor.

Procurorii DIICOT au prins-o întâmplător pe Lidia Buble. Prietenul care îi oferea sfaturi cântăreţei era vizat de o anchetă privind traficul de droguri, iar telefonul acestuia era interceptat de anchetatori.

Potrivit deciziei de astăzi a instanţei, Lidia Buble a primit un an închisoare pentru dare de mită, însă magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de încercare pe o durată de doi ani.

De asemenea, cântăreaţa a fost obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială Sector 1 Bucureşti, pe o perioadă de 90 de zile.

În această perioadă, Lidia Buble trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii:

– să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti;

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;

– să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii în comunitate.

În acelaşi dosar, unul dintre poliţiştii care au primit mită de la cântăreaţă, Constantin Marius Miulescu, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare şi interzicerea ocupării funcţiei de agent de poliţie pe durata unui an,. În plus, de la el a fost confiscată suma de 450 lei, reprezentând mita primită de la Lidia Buble.

În cazul altor doi inculpaţi – un poliţist şi un prieten al Lidiei Buble – instanţa a dispus disjungerea dosarului şi judecarea lor separat.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.