Prin ce stări trece Liviu Dragnea. Ce spun psihologii și psihiatrii

30 Mai 2019 | scris de Monica Pavelescu

Psihologii sunt de părere că  Liviu Dragnea trece printr-o perioadă extrem de dificilă, fiindu-i greu să conștientizeze că a pierdut puterea și că și-a încheiat cariera politică. După opinia specialiștilor, Dragnea va mai trăi o perioadă cu iluzia propriei grandori şi a poziţiei importante pe care a deţinut-o și că va fi dificil pentru el să conştientizeze că nu mai reprezintă nimic.

  • Prin ce stări trece Liviu Dragnea. Ce spun psihologii și psihiatrii

Specialiștii spun că un astfel de caz, precum cel al lui Liviu Dragnea, trebuie tratat cu mare atenție de către psihologi, mai ales în perioada carantinei în închisoare, dar și după. Oamenii care au deținut frâiele puterii și au ieșit brusc din scenă au nevoie de timp pentru a accepta că totul a fost doar un rol şi să accepte din nou o viaţă simplă.

”Ar putea fi un moment de conștientizare, dureros, un mod în care conștientizezi că nu ai făcut ceva în regulă, iar lucrul ăsta poate fi foarte dureros pentru tine.”, crede psihologul Anca Boalcă.

Din analiza comportamentele liderilor de-a lungul timpului, specialiștii spun că și declinul lui Dragnea putea fi anticipat.

Lucrurile acestea nu se întâmplă niciodată brusc! Atât că pentru o perioadă susţinută de timp, oamenii care sunt corupţi de putere, vor crede în mintea lor că sunt imuni la destinul omului de rând! E ca şi cum brusc nu i se mai aplică legile fizicii, e ca şi cum pentru ei, roşu la semafor, nu înseamnă roşu! Ci doar verde. El nu mai este supus legii, el este legea!”, spune psihiatrul Gabriel Diaconu.

Este tocmai gândul care îi îndepărtează de realitate pe mulţi lideri politici, ajutaţi de cei din anturaj, care le alimentează un vis de mărire ireal.

”Realizați că, în lumea în care trăim, este o iluzie foarte toxică pentru orice om al puterii să îmbrăţişeze identitatea sultanului dacă el este cârciumar! Căderea din graţie este una care vine cu o suferinţă supra adăugată”, mai spune Gabriel Diaconu.

Pentru mulți însă, chiar și când ajung după gratii, nu înseamnă neapărat că visul de mărire s-a încheiat.

”Îmi este greu să cred că o persoană care a trecut printr-un traseu, printr-o evoluție a carierei, evoluție economică, socială, politică, nu și-a pus problema unei astfel de situații că la un moment dat, dacă faci anumite lucruri s-ar putea să ajungi într-un anumit loc, sunt consecințe!”, a conchis Anca Boalcă.

SHARE