Madrid. Două persoane au murit într-un incendiu declanșat într-un restaurant, după ce un ospătar a flambat mâncarea

Madrid. Două persoane au murit într-un incendiu declanșat într-un restaurant, după ce un ospătar a flambat mâncarea

Doi bărbaţi au decedat, iar alte zece persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit la un restaurant din Madrid, scrie El Pais.

Incendiul s-a declanşat vineri seara la Burro Canaglia Bar&Resto, un restaurant italian din Salamanca, un cunoscut cartier comercial din centrul Madridului.

Unul dintre martorii aflați la fața locului a declarat că incendiul a izbucnit după ce un ospătar a flambat un platou de mâncare, iar flăcările s-au extins rapid la tavan şi pereţi, care erau decorate cu o mulțime de ornamente din plastic.

”Unul dintre ospătari era pe punctul de a da tuşa finală unui platou de mâncare, pe care-l flamba cu un arzăto. Tinea vasul flambat într-o mână şi arzătorul în cealaltă, a trecut pe lângă o coloană decorativă şi în câteva secunde totul a luat foc”, spune clienta restaurantului.

”Totul s-a aprins în 10 secunde. Era un loc foarte îngust şi eram înghesuiţi. Ultimul lucru pe care l-am văzut înainte de a ieşi a fost un ospătar cu un extinctor care încerca să stingă focul, dar nu a putut să-l stăpânească”, declară un alt client.

Clienţii au reuşit cu greu să iasă din local, întrucât incendiul izbucnise în apropiere de ieşirea principală, au declarat serviciile de urgenţă.

Un alt martor al incendiului, un ospătar al unui bar din apropiere, Pepita Pulgarcita, relatează la rândul său scenele terifiante care s-au petrecut pe strada inundată de fum.

„La ora 11:00 a început să se ridice un fum dens, iar ferestrele au explodat. Am ajuns la uşă pentru a încerca să ajut, dar a trebuit să mă îndepărtez pentru că fumul era foarte gros şi era irespirabil.

Am văzut clienţi care ieşeau arşi, spunând ‘o să mor’. Unii trecători au spart geamurile cu umbrelele pentru a-i ajuta să iasă. Unii strigau că bucătarii sunt înăuntru, pentru că bucătăria se află în spatele localului”, spune ospătarul

„Am văzut un fum imens, o femeie a ieşit cu părul pârlit, iar la scurt timp au sosit pompierii şi serviciile de urgenţă, au scos oamenii afară şi au început să-i resusciteze pe jos.

Am văzut un bărbat care îngenunchease să se roage în timp ce salvatorii încercau să resusciteze o altă persoană”, au relatat două fete care se aflau la uşa localului când s-a produs incendiul.

Pompierii au sosit la câteva minute după izbucnirea incendiului şi au început să evacueze în grabă clienţii şi personalul, dar virulenţa flăcărilor a fost atât de mare, încât două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 10 au avut nevoie de îngrijiri medicale, serviciile de urgenţă amenajând un spital de campanie în stradă.

Zece ambulanţe şi 12 pompieri s-au deplasat la faţa locului. Şeful brigăzii de pompieri, Carlos Marín, a explicat că, deşi le-a luat puţin timp să ajungă – cea mai apropiată staţie de pompieri se află la aproximativ 300 de metri distanţă -, nu au putut împiedica tragedia din cauza violenţei incendiului.

„Deşi am ajuns repede, fumul s-a răspândit foarte repede. A trebuit să efectuăm 12 salvări şi apoi a trebuit să verificăm scările clădirilor anexe”, a spus șeful pompierilor.

Poliţia spaniolă a deschis o anchetă pentru a găși cauzele producerii incendiului și identifica persoanele vinovate.