Un chirurg și o altă alergătoare și-au pierdut viața la maratonul din Piatra Craiului

06 Oct 2019 | scris de Monica Pavelescu

Un bărbat din Cluj şi o femeie din Odorheiu Secuiesc și-au pierdut viața sâmbătă, 5 octombrie, la Maratonul Piatra Craiului, după ce au căzut 70 de metri într-o prăpastie în zona Sătic, din comuna argeşeană Rucăr.

Un chirurg și o altă alergătoare și-au pierdut viața la maratonul din Piatra Craiului
Medicul Eduard Klocek, un pasionat al curselor de alergat montane

Surse din cadrul Poliţiei Argeş au confirmat deschiderea unui dosar de cercetare in rem pentru ucidere din culpă în acest caz tragic, iar mai multe persoane, inclusiv din rândul organizatorilor, vor fi chemate la audieri.

În ciuda accidentului în care cei doi concurenţi și-au pierdut viața murit, organizatorii maratonului nu au oprit cursa, iar competiţia a fost câştigată de Viorel Palici, un alergător din Zărneşti.

Pe pagina Facebook a Maratonul Piatra Craiului nu a mai fost făcută vreo postare din 4 octombrie.

Medicul chirurg Eduard Klocek avea 39 ani, a lucrat mai mulţi ani la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, iar de câţiva ani era doctor la un spital din Marea Britanie. În urmă cu o săptămână, Eduard Klocek participase la un alt maraton montan în România, Apuseni Ultra Race.

După ce a căzut 70 de metri în prăpastie, Eduard Klocek avea ambele picioare fracturate. A mai supravieţuit câteva zeci de minute şi a murit în timp ce era transportat spre spital, după ce a suferit un stop cardio-respirator în ambulanţă.

Cealaltă victimă a maratonului montan, Jakab Eniko, avea 45 de ani şi era din Odorheiu Secuiesc. Ca şi doctorul Eduard Klocek, Jakab Eniko alergase de-a lungul anilor la zeci de maratoane montane. Ea participase şi la ediţia din 2018 a Maratonului Pietrei Craiului şi se clasase pe locul 22 din 119 atlete.

Poteca de pe care s-au prăbușit cei doi alergători avea doar 35 de centimetri lățime
”Traseul este marcat, tot concursul s-a desfăşurat numai pe trasee marcate. În punctul unde au căzut cei doi alergători este o coborâre, cu o înclinaţie de 30 de grade, după care se face brusc o cotitură în dreapta, la un unghi de 90 de grade.

Pe stânga, unde era prăpastia, organizatorii montaseră o coardă de 12 centimetri grosime, ca oamenii să se poată sprijini în ea. Probabil că a fost şi puţină ceaţă şi ei au venit şi repede, nu au reuşit să cotească dreapta.

În timp ce vorbeam cu doamna care a anunţat primul caz, căderea doamnei de 45 de ani, ne-a spus: „Veniţi repede, a mai căzut un concurent peste balustradă”. Nu s-a mai putut opri. Traseul unde s-a produs tragedia este o potecă montantă de 35 cm lăţime. Era o zonă cu risc acolo”, a declaral Cristian Toma, administrator Salvamont Argeş.


CLICK - Follow us on Google News