Unul dintre participanții la Maratonul Unirii a murit după ce a făcut stop cardiac în timp ce alerga

Unul dintre participanții la Maratonul Unirii a murit după ce a făcut stop cardiac în timp ce alerga

Ilie Roşu, un maratonist cunoscut în atletismul românesc, a decedat în timp ce alerga la Maratonul Unirii, la Focșani, după ce a făcut stop cardiac.

În vârstă de 64 de ani, maratonistul a pornit în cursă la ora 09:30, din Piaţa Unirii din Focşani, alături de alţi 14 colegi, dar la scurt tip, pe strada Unirea Principatelor, a căzut pe caldarâm, fiind resuscitat iniţial de un alt participant la maraton şi mai apoi de echipajele medicale.

Ilie Roşu a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Focşani, procedurile de resuscitare continuând, conform protocolului.

La ora 11:17, medicii au declarat decesul acestuia.

Maratonul Unirii a fost anulat.

Participa la cel de-al 293-lea maraton din carieră, având peste 12.000 de kilometri alergaţi

Ilie Roşu alerga miercuri la cel de-al 293 maraton din cariera sa, având peste 12.000 de kilometri alergaţi la maratoane în România, Europa, dar şi pe alte continente.

Înainte de plecarea în cursă, Ilie Roşu declara că participarea sa reprezintă ”respectul pentru românii care au înfăptuit Unirea de la 1859”.

Respect pentru românii care au înfăptuit Unirea

”Suntem 15 maratonişti care luăm startul din Piaţa Unirii din Focşani. Vom ajunge la Câmpineanca, Vârteşcoiu şi până la Odobeşti, pe un traseu dus-întors, în care vom trece şi pe la Mausoleul Eroilor din Focşani, de unde zece copii vor continua cursa populară alături de noi. (…).

Această alergare reprezintă respectul nostru pentru istoria României, respectul nostru pentru românii care au înfăptuit Unirea de la 1859, pe 24 ianuarie, atunci când Cuza a fost ales domn al celor două ţări româneşti, Moldova şi Muntenia”, a spus Ilie Roşu.

A alergat întotdeauna cu tricolorul în mână

Ilie Roșu s-a născut la Adjud și, de mic, și-a descoperit pasiunea pentru alergat, devenind unul dintre cei mai cunoscuți maratoniști din România. A alergat primul său maraton la vârsta de 48 de ani. Fost ofițer al armatei române, Ilie Roșu a alergat aproape întotdeauna cu drapelul României în mână.

”De ziua Națională, inima bate mai cu putere!”, obișnuia să spună Ilie Roșu, din nefericire, în această dimineață, inima românului care a reușit performanța să alerge doisprezece mii de kilometri cu tricolorul în mână, s-a oprit.