3dots.ro

Ministrul Vela, îndemn la delațiune: «Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască şi strănută» – video

Ministrul Vela, îndemn la delațiune: «Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască şi strănută» – video

Eliberat de geaca de piele care îl îndemna să cuvinte extrem de dramatic în timpul conferințelor de presă în care anunța ordonanțe militare, ministrul de Interne prezintă o idee zgubilitică în care cei care nu poartă mască și strănută ar trebui denunțați la 112. 

Vela a lansat acest îndemn în cadrul unei discuții ce a avut loc pe canalul de Youtube al lui George Buhnici, în tim ce prezenta amenzile pe care autorităţile le vor aplica cetăţenilor după data de 15 mai, când România va ieşi din starea de urgenţă.

George Buhnici: ”Dacă vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască şi strănutând? Poate face o glumă proastă sau poate fi infectat. Ce facem noi în momentul acela?“ 

Marcel Vela: ”În momentul acela sunaţi la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant.

Respectivul, daca nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi“, a afirmat ministrul de Interne. 

Probabil că ideea i-a venit domnului ministru Vela după ce și-a dat seama că Serviciul de Urgențe 112 nu are altceva mai bun de făcut decât să răspundă apelurilor cetățenilor zeloși care-i reclamă pe nepurtătorii de mască care se dedau la strănutat.

”Dacă nu aveţi mască, dacă o societate nu îşi decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, daca se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasa. Vor fi amenzi şi pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat", a mai precizat Vela în interviul acordat lui George Buhnici.

În ceea ce priveşte călătoria în mijloacele de transport în comun, Marcel Vela a declarat că cel puţin la metrou vor fi poliţişti care se vor asigura ca oamenii să poarte mască.

”Deocamdata, discuţia a fost doar de metrou, nu am avut o discuţie şi cu transportul public în comun. Ţine de autoritaţile locale. Probabil vom gasi soluţii. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată ţara pe ideea că oamenii sunt de rea credinţă. Cred ca se vor linişti când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea şi măsuri coercitive foarte transparente", a spus Vela.

Ulterior, ministrul Vela a venit cu precizările absolut necesare explicitării mesajului său, menționând că nu toţi cei care călătoresc cu metroul fără a purta mască de protecţie se vor alege cu dosare penale, ci doar aceia care în mod intenţionat fac gesturi de natură a zădărnici combaterea bolilor.

”La gurile de metrou se vor verifica toţi pasagerii să aibă mască. Dacă, în vagon, unul dintre indivizii care vrea să facă rău îşi dă masca jos intenţionat şi infectează. Era discuţia despre un infectat care intră în metrou şi îşi dă jos masca. Nu e un răspuns general pentru toţi care nu au mască să aibă dosare penale. Penal e când intenţionat cineva bolnav intră la metrou cu mască, iar în vagon şi-o dă jos şi strănută intenţionat", a precizat ministrul la Digi24

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU