3dots.ro

Marius Balo, românul care a fost închis 8 ani în China, detalii despre detenție: ”Doi ani şi trei luni nu am putut vedea cerul…”

Marius Balo, românul care a fost închis 8 ani în China,  detalii despre detenție: ”Doi ani şi trei luni nu am putut vedea cerul…”

Marius Balo, românul care a petrecut opt ani într-o închisoare din China, a vorbit despre crunta perioadă petrecută în detenție, unde a stat într-o cuşcă de 12 metri pătraţi în care se aflau 12 persoane.

Marius Balo a povestit la Prima News, că, după moartea mamei sale, a plecat în China unde a fost profesor de engleză timp de patru ani.

Balo spune că a fost cooptat acționar de către un conațional român într-o companie de creditare non-bancară și în a cărei activitate era prezent doar o dată pe lună sau la şase săptămâni, la semnarea contractelor de împrumut.

După patru ani, Marius Balo spune că a fost arestat de Poliţie. În firma respectivă singurii străini erau el şi un cetăţean britanic, prietenul său care îi recomandase să se alăture societăţii respective mutându-se în alt oraş din China.

“Ne-au coborât în beciurile poliţiei economice şi acolo am fost interogat 24 de ore. Habar nu aveam pentru ce.

Ce se întâmplase, de fapt? Această firmă în anumite cazuri refuza să ofere acele împrumuturi care fuseseră aprobate şi semnate. Se întâmplă şi la noi ca banca să decidă chiar dacă ai semnat contractul să nu îţi mai acorde acel împrumut.

Asta se întâmpla şi în cazul lor, în anumite situaţii, doar că ei nu returnau comisioanele pe care clienţii le plătiseră în momentul semnării: comisionul de dosar, comisionul de evaluare, comisionul de avocat. Erau câteva sute de dolari pe care nu le returnau.

Nu ştiam de acest lucru pentru că noi, străinii, veneam o dată la şase săptămâni. Mi-ai spus că mă vor angaja ca director al firmei pentru a putea semna aceste contracte de împrumut. Eu eram reprezentantul firmei”, a povestit Marius Balo.

“24 de ore ne-au interogat, în nişte scaune care arătau ca nişte scaune electrice. Te legau acolo, era o tensiune, o stare incredibilă. Nu ştiai dacă ţi se va tăia capul peste câteva momente. Groaznice au fost cele 24 de ore.

La finalul celor 24 de ore ne-am despărţit. El a plecat în partea dreaptă şi s-a dus acasă, iar eu m-am dus în partea stângă şi am stat închis într-o cuşcă opt ani. Pentru exact acelaşi lucru.

Ei mi-au spus că ştiu că nu am făcut parte din schema de fraudare, dar aveau nevoie de un străin, de un ţap ispăşitor, să spună prin ăsta făceau ei lucrurile astea”, a precizat Marius Balo.

Marius Balo a povesti şi despre condiţiile de detenție pe care le-a suportat în închisoarea din China.

“Avea 12 metri pătraţi cuşca în care am stat. Eram 12 persoane, un metru pătrat de persoană şi nu exista nicio piesă de mobilier.

Am primit o păturică roz folosită de zeci de alţi deţinuţi, miroasea pestilenţial. Mi-au târât-o pe hol şi cu piciorul mi-au înfipt-o printre gratii şi acela a fost culcuşul meu. Toţi ceilalți erau chinezi. (…)

În doi ani şi trei luni nu am văzut lumina soarelui. Nu am fost scos din acea cuşcă decât în momentul când am fost dus la tribunal.

Ştiam dacă este zi sau noapte pentru că era o fereastră micuţă în spatele unui hol şi puteam să văd pe acea fereastră o bucăţică de cer.

Şi nu doar bucăţica de cer. Pe lângă bucăţica aceea de cer vedeam un vârf de copac, o ramură. Vârful de copac a fost prietenul meu timp de doi ani”, a povestit Marius Balo.

“Nu am fost torturat fizic. Doar că pe lângă pericolul unei bătăi pe care ai putea să o primeşti sau orice altfel de ameninţare fizică, există această tortură psihică, care acolo se aplică într-un mod instituţional, foarte bine dozat şi organizat.

Eram fortaţi să ne aşezăm câte trei persoane pe un rând şi să privim toţi la televizor. Nu puteai să îţi iei privirea de la televizor în acea oră în care se transmitea propaganda.

În fiecare celulă erau două camere de supraveghere: nord – sud. Tot timpul erai supravegheat. Noaptea, de exemplu, nu puteai să îţi acoperi ochii.

Era o lumină foarte puternică şi nu putea să acoperi ochii. În momentul în care încercai cu o bucăţică de haină, imediat ei sunau şi te obligau. Şi trebuia să dormi pe spate, unul lângă celălalt”, a mai spus Marius Balo.

După ce a primit condamnarea definitivă la închisoare, el a fost mutat în altă unitate de detenție.

“După doi ani şi trei luni am fost mutat pentru că fusesem condamnat şi am fost extras din cuşca respectivă şi dus la o închisoare care e la două ore de oraş.

Aici a fost oarecum mai bine. Era tot o cuşcă, dar aici puteam să ies din ea. O dată pe zi sau la două zile ieşeam în curtea respectivă, care era de mărimea unui teren de baschet şi acolo eram 250 de străini închişi.

Era înghesuială foarte mare, dar puteai să vezi cerul. Doi ani şi trei luni nu am putut vedea cerul”, a precizat Balo, care a menţionat că nu a existat violenţă în închisoare.

Marius Balo a mai declarat că în 2016 a făcut cerere pentru a fi transferat într-o închisoare din România, dar această acțiune nu a primit aviz favorabil.

“În 2016, după cei doi ani când am ajuns la închisoare, am făcut o cerere către Ministerul Justiţiei din România că doresc să fiu adus în ţară, să fiu transferat şi să îmi continui aici pedeapsa.

Până în 2019 nu s-a făcut nimic, apoi doamna ministru Birchall a demarat procedura de transfer pentru că aflase de povestea mea din presă.

În trei luni s-a rezolvat, dar a apărut pandemia, s-a schimbat ministrul şi au fost folosit pandemia ca şi scuză. Am rămas acolo până în momentul când am fost eliberat de drept.

Acum în ţară am cazier cu toate că nu am greşit cu nimic, am terminat acolo ce am terminat, dar pentru că am făcut această cerere de transfer, ei m-au înscris cu condamnare în România şi acum continui să am cazier”, a mai povestit românul condamnat la închisoare în China.

Marius Balo a revenit în România, după ispăşirea pedepsei, în urmă cu un an.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs