3dots.ro

Marko Bela, în presa maghiară: «Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult»

Marko Bela, în presa maghiară: «Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult»
Din articol:

Marko Bela a stârnit rumoare prin răspunsurile oferite într-un interviu acordat portalului 24.hu în care a vorbit despre relaţiile româno-maghiare, despre Transilvania şi situaţia din această provincie istorică, dar şi despre viitorul regiunii

Marko Bela a oferit un interviu ,  tradus în limba română şi publicat de G4media, în care a venit cu câteva idei surprinzătoare, nu neapărat pe placul vecinilor de la Vest.

Extrem de dezbătută este declarația fostului lider UDMR, în legătură cu așteptările sale privind statutul Transilvaniei și la posibilitatea eventualei sale reveniri la Ungaria.

”Am crezut că situația Transilvaniei nu este soluționată, am considerat că mai devreme sau mai târziu, această problemă trebuie rezolvată. Întotdeauna am crezut că lucrurile nu pot să rămână așa, că represiunea etnică poate fi înlăturată, și poate fi creat un model echitabil de conviețuire româno-maghiară.

Ca și copil, noi, în Secuime, unde abia am întâlnit români, și desigur nu prea cunoșteam nici istoria, am sperat că odată Transilvania va reveni din nou Ungariei.

Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult, iar astăzi aici locuiesc douăzeci şi ceva la sută maghiari şi şaptezeci şi ceva la sută români.

Situaţia este complicată şi de faptul că cei douăzeci şi ceva la sută nu au o distribuţie omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de graniţa ungară, în cele două judeţe din Secuime se concentrează populaţia maghiară, acolo suntem prezenţi în procent de şaptezeci – optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diasporă.

Toate acestea, în sine, fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenenţa Transilvaniei”, a punctat Marko Bela.

Totuşi, politicianul UDMR este de părere că Transilvania ar trebui să obţină un statut admninistrativ specific, referindu-se cel mai probabil la autonomie.

”Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum, este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”, a adăugat fostul lider UDMR. 

Bela a comentat şi afirmaţia că, încă din anii 90 ar fi trădat interesele maghiarilor, când i-a trimis pe Borbély László, Frunda György şi Tokay György, toţi foşti colegi de la UDMR, la o întâlnire secretă la Neptun, unde ar fi încheiat un pact în numele maghiarilor din România, cu reprezentanţii puterii româneşti.

”Treaba a fost atât de secretă că bine-cunoscuta organizaţie americană Project on Ethnic Relations a anunţat în faţa întregii lumi că a organizat întâlnirea.

Şi anume, cu intenţia nedisimulată să pună la aceeaşi masă românii şi maghiarii din România, cu scopul de a preveni eventuale ulterioare conflicte interetnice. Desigur, cei care au fost împotriva participării UDMR în politica română, ulterior au creat acea aparenţă că la Neptun noi am renunţat la nevoia noastră de autonomie”, a declarat Marko Bela.

Fostul lider UDMR a lăsat de înţeles că se află în relaţii reci cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi a spus că de când acesta se află la putere, Ungaria a intrat într-un con de umbră la Bruxelles.

În schimb, România, spune el, a devenit tot mai influentă în Uniunea Europeană. De asemenea, el s-a arătat îngrijorat şi de faptul că relaţiile dintre cele două ţări, România şi Ungaria, nu sunt dintre cele mai bune.
 
”Mă îngrijorează mai degrabă faptul că relaţia dintre guvernul român şi cel maghiar s-a restrâns la minim. Şi mă îngrijorează şi faptul că în timp ce influenţa guvernului român creşte la Bruxelles, scade influenţa conducerii ungare aflate într-o continuă luptă cu Uniunea.

În perioada schimbării de regim, considerarea Ungariei ca statul cu cel mai mare prestigiu în regiune, a dat un imbold imens afirmării intereselor maghiarilor din Transilvania.

Românii înşişi au privit Budapesta în acest fel, şi nu a fost totuna pentru ei cum se exprimă politica oficială ungară despre România. În comparaţie, dacă astăzi la Bruxelles s-ar ivi un dezacord româno-maghiar, în foarte mare măsură, românii ar primi dreptate”, a mai afirmat Marko Bela.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs