3dots.ro

Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă: La spitalul Balș, unii pacienți decedați de COVID-19 n-au primit nici un tratament

Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă: La spitalul Balș, unii pacienți decedați de COVID-19 n-au primit nici un tratament

Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să verifice neregulile grave de la spitalul Matei Balș, condus de Adrian Streinu Cercel.

“Avem semnale că există pacienţi care au decedat în secţiile ATI cu boala COVID-19 şi nu au primit nici un fel de medicaţie antivirală.

Şi MS a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro). Situaţia, în care în România anului 2020, o secţie ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire/calificare/ competenţă/ atestare în specialitatea ATI.

Anume dr. Doina Iovănescu, medic cu specialitatea boli infecţiose) încalcă grosolan NU numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Activităţii ATI în România, ci şi pe cele ale OM nr. 398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranţa pacientului în anestezie-terapie intensivă!

În scurte cuvinte, este de netolerat!“, se arată în sesizarea SRATI, semnată de prof. dr. Șerban Bubenek, președinte SRATI și de prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte SRATI și președinte al comisiei ATI din Ministerul Sănătății. 

În scrisoare, managerul spitalului Balș este acuzat că ar conduce discreționar această unitate medicală, iar medicii ATI nu vor să fie detașați în subordinea sa.

“NU va fi acceptată detaşarea şi subordonarea unor medici rezidenţi-specialişti primari ATI şi nici a asistentelor ATI într-o secţie ATI condusă ilegal prin abuz şi impostură medicală, deoarece nu acceptăm să fim părtaşi la compromiterea siguranţei pacienţilor dar şi a personalului detaşat.

Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuşi detaşări ale personalului ATI în secţia ATI a IBI Matei Balş înainte de demiterea dr. Doina Iovănescu şi numirea cu delegaţie ca şef secţie ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secţie, SRATI se va adresa de urgenţă Procuraturii, Instanţelor Judecătoreşti, Avocatului Poporului, Asociaţiilor de Protecţie a Pacienţilor şi mass-mediei“, se afirmă în documentul semnat de Bubenek și Săndesc. 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunţat că a dat dispoziţii să fie trimis Corpul de Control la Institutul ”Matei Balş” pentru a face verificără în legătură cu situaţia sesizată de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), condusă de medicul Şerban Bubenek, privind persoana care este la şefia secţiei ATI, care nu ar avea expertiză de specialitate.

Tătaru a precizat că, ulterior, va vedea dacă se confirmă situaţia sesizată şi „în ce măsură cineva care este de specialitate, boli infecţioase, poate conduce o secţie de terapie intensivă”. 

”Astăzi am primit şi eu această sesizare de la domnul doctor Bubenek şi rămâne să trimit o echipă de control. Am şi solicitat Inspecţiei Sanitare şi Corpului de Control să meargă să vadă dacă se confirmă acest lucru şi în ce măsură cineva care este de specialitate, boli infecţioase, poate conduce o secţie de terapie intensivă”, a afirmat Nelu Tătaru. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs